A sikeres diéta alapjai 2.

A sikeres diéta 2Az előző cikkemben a reggeliről, annak fontosságáról, és a lehetőségekről olvashattál. Ma tovább megyünk és megnézzük, mit érdemes tízóraira fogyasztanod, ha belevágsz egy életmódváltásba, ami a sikeres diéta alapköve!

A következő étkezés a tízórai, ami szintén fontos, hogy meglegyen, hiszen ezzel szinten tudod tartani a vércukor szinted (így nem fogsz őrült éhséget érezni délben, nem leszel fáradt, dekoncentrált), szinten tartod az emésztésed (a szervezeted folyamatosan dolgozik egész nap, így gyorsabb, normálisabb, rendezettebb lesz az emésztésed, ami nagyban segíti a fogyást is), és valljuk be egy jó alkalom a nasira is!

Na nem feltétlenül édességre gondolok, hanem inkább egészséges vitaminban, ásványianyagban, fehérjében gazdag lopott pillanatokra. Mivel még mindig déli 12 óra előtt vagy, a szervezeted javában pörög, és feldolgoz szinte bármit, mégsem javaslom, hogy ezt kihasználd. Legyen elég a nagyvonalú reggeli az ott elfogyasztott „bűnökkel”. Ajánlatos, már a tízóraitól odafigyelni az étkezésre, hogy könnyebben menjen az átállás, és kevesebb csábításnak legyél kitéve!
Mit érdemes fogyasztani akkor tízóraira?

Gyümölcsöt, most még bármilyet. Egy apró trükk gyümölcsfogyasztáshoz: szívesebben fogod megenni, és többet is, ha a gyümölcsöt/ket darabokra, cikkekre vágod, kimagozva, meghámozva készíted oda magadnak, egy tálkában. Ne kérdezd miért, egyszerűen csak jobban esik!
Olajos magvakat, akár vegyesen, akár egy félét, egy nagyobb maroknyit, de keverheted friss salátával is ezeket, öntet nélkül.
Natúr joghurtot (mert ebben nincsen cukor), kefirt egy teljes kiőrlésű kiflivel vagy zsömlével, vagy szintén salátához keverve a tejterméket.
Vannak, akik nem tudnak lemondani a szalámiról, és nem is akarnak, ők fogyaszthatnak felvágottakat is a „vizes” fajtájúak közül. Vagyis parizer, sonka, zalai… A szárazkolbászok, szalámik kerülendők.

Tányérra kerülhetnek továbbá a sajtok is, ezek közül is az óvári, edami, anikó, mozzarella. A többi sajt, hizlaló élen a trappistával.
A mértékletesség nagyon fontos tényező az étkezések alatt! Ne felejtsd el, hogy ez csak egy laza kis tízórai, nem pedig egy tápláló reggeli, ne készíts szendvics hadsereget az itt felsoroltakból! A legjobb, ha pár szelet szalámihoz, szintén csak pár szelet sajtot eszel, pékáru nélkül valamilyen zöldséggel, ill. az első körben felsoroltak valamelyikét.
Ne mindet egyszerre, hanem vagy ezt, vagy azt. Kevésnek tűnhet, de ha reggeliztél, és ebédelsz is, ez a kevés tízórai pont elég lesz a két főétkezés között fellépő éhség leküzdésére.

Következő cikkem, amit holnap olvashatsz, az ideális ebédnek jár utána.

A sorozat eddig megjelent cikkei:
Az első
A második  

A harmadik 

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!