Az egészség útvesztőiben…

Jó pár életmódváltást elősegítő tanfolyammal a hátam mögött rá kellett jöjjek, hogy igény van a segítségemre. Egyre egészségtudatosabbak vagyunk, próbálunk odafigyelni arra, mit eszünk, és fokozott figyelmet fordítunk az alapanyagok kiválasztására is, ami fantasztikus dolog, ám bármennyire is igyekszel, nem tudsz elindulni, nem tudod, mihez kezdj az eddig még sosem használt élelmiszerekkel, így sokszor fullad kudarcba nem egy reményteljes életmódváltás.


Rákeresel a neten, böngészed a különböző „egészséges” oldalakat, hátha írnak róla valamit. Egyre többet olvasol a témában, és mélyebbre ásod magad, mire rádöbbensz, hogy ahány oldal, annyi féle vélemény. Vagyis mindenki ír mindenfélét az egészséges táplálkozásról, életmódról, de egyik sem egyezik a másikkal.  Kezdesz belezavarodni, lelombozódni. Elbizonytalanodsz, és arra gondolsz, minek is kezdtem bele, hagyom a francba az egészet. Nem kell, ne tedd!
Akkor mégis hogyan tovább?!  Olvass ezúttal jó helyen!

Tizennégy év tapasztalattal, és rengeteg tanulással a hátam mögött mára simán eligazodok a különböző egészségtudatos cikkek útvesztőjében, így hatékony segítséget tudok nyújtani mindenkinek, aki hozzám fordul tanácsért.

Ezúttal a sok „hiteles” cikkrengetegbe viszek egy kis világosságot. Rálátást nyújtok a valóban hasznos tanácsokra, és azokra is, amiket messziről kerülni kell.

Először is….mindenképpen tudnod kell rólam, hogy mindenféle diéta távol áll tőlem. Alapból elítélem az összeset, ám egy valamivel mégis csak egyet értek, ami hatással van az egészségünkre, és nem mellékesen a testsúlyunkra is; ez pedig nem más, mint a szénhidrátok csökkentése. Maximum 10-20%-os szénhidrát csökkentésre gondolok (ami nem egyezik a Low Carb diétával), ne keverd össze a kettőt!

Tehát…. kerülj mindent, aminek ott van a nevében a „diéta” szó! Egyikkel sem teszel túl sok jót magadnak, hiszen a diéta szó eleve magában hordozza azt a cseppet sem szimpatikus gondolatot (és még ha csak gondolat lenne….), hogy valamit meg kell vonjak magamtól. Valamiben hiányt fogok szenvedni a „diétám” során. Ám ami ennél is sokkal fontosabb, hogy minden diétának ugyan az lesz a vége, mégpedig ahogy befejeződik, és visszatérsz az eredeti étrendhez a kilók, amiket addig esetleg leadtál, szépen lassan újra felkúsznak rád. Az alap problémát ugyan is nem oldottad meg, csak próbáltad elfedni valamivel, így biztosra vehető a kudarc.
Ha szívesen sanyargatod magad hajrá, csináld csak a hatástalan diétákat, egyiket a másik után, én tuti nem tartok veled, mert imádok enni! A megoldás: változtatni az étkezéseden, úgy, hogy semmit se kelljen megvonnod magadtól, mégis egészséges legyél általa, és a fölös kilóid is eltűnjenek örökre! Azt hiszem mindenkinek ez a vágya ugye?

Szóval ne hidd el, hogy csökkenteni kell a zsírok fogyasztását, valamint a koleszterin szintet!
A zsírok a barátaink, szükségük van rá a szervezetünknek, mind növényi, mind állati zsiradékra, és ami a lényeg: nem a zsírok vezetnek elhízáshoz! A zsír nem tud lerakódni, és soha nem lesz belőle háj, ellenben a helytelenül megválasztott szénhidráttal!

Egy másik közhiedelem, miszerint el vagyunk savasodva, és lúgosítani kell a szervezetünket, ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk. Butaság, ne dőlj be neki! Eleve a bőrünk savas kémhatású, csakúgy, mint a nőknél a hüvely váladék ph-ja. Vagyis alapból savas az emberi test/szervezet, ráadásul ennek a savas ph értéknek, akár csak pár tizedes megváltozása is végzetes következményekkel járhat számunkra. A testünk tökéletesen működik mindenféle beavatkozás nélkül is, így azonnal kiegyenlíti a ph értékét, amint az elmozdulni látszana. Nem kell rásegíteni semmiféle lúgosító étrenddel!

Egy újabb gyönyör, ami arra buzdít, hogy minden nap igyál meg legalább 3 liter vizet. Nem mindenki képes erre, ám ha mégis magadba tuszkolod, hamarosan szembesülhetsz  a nem túl kellemes következményekkel! Irány az orvos… Minden ember, így a testünk is egyedi. Van, akinek bőven elég napi 1,5 liter folyadék, és van, aki simán megiszik akár 4 litert is. Nem szabad általánosítani, nem húzhatod fel a szomszéd csizmáját azt gondolva, neked is megfelel! Találd meg a saját tested ritmusát, fedezd fel neked mennyi a napi vízigényed.

A táplálékok elemezgetése, boncolgatása helyett (azt olvastam, hogy ezt nem ehetem meg, mert káros a szervezet számára), válogasd meg inkább, hogy mit eszel. Mert, hogy lehet mindent, csak nem mindegy mit, és nem mindegy mikor!

Nem kell salátán élned, ha egészséges akarsz lenni! Az ember nem véletlenül mindenevő….a szervezetünk úgy tud a lehető legjobban működni, ha mindent megadunk neki. Mind fehérjét, mind zsírokat, mind szénhidrátot, ám az már egy cseppet sem mindegy, hogy milyen, és mennyi szénhidrátot. Kerüld a finomított élelmiszereket, mint pl. a fehér liszt, étolaj, kristálycukor, fehér rizs. Használj helyettük teljes kiőrlésű lisztet, barna rizst, aminek magasabb pl. az ásványianyag tartalma is. A kristálycukor helyett sztíviát, rizsszirupot, árpamaláta szirupot, maszakét fogyassz. Plusz, ahogy említettem, csökkentsd az ezekből adódó szénhidrát mennyiséget 10-20%-al, és máris kész az egészség, és a testsúlycsökkentés receptje!

Összegzés:
Kerüld:
a különböző diétákat
a drasztikus szénhidrát megvonást
a finomított élelmiszereket
a koplalást

Ellenben nyugodtan fogyassz:
növényi, és állati eredetű zsírokat
teljes kiőrlésű gabonákat
tejterméket (ha igényed van rá)
több fehérjét
hosszabb felszívódású idővel bíró szénhidrátokat
hasznos, ha több vizet iszol, de nem 3-4-5 litert naponta
hasznos a szénhidrátok 10-20%-os csökkentése

Pár hasznos link a cikk végére a szénhidrátokról, és a fogyáshoz kapcsolódó háttérről, ami további segítségedre lehet!

  1. http://bit.ly/szenhidratok_1
    2. http://bit.ly/szenhidratok_2
    3. http://bit.ly/sikeres_dieta

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!