Csokis fánk

Csokis fánkA kelt tészta semmivel össze nem téveszthető illata, cseppnyi fahéjjal keveredve….. Egyszerűen csodálatos! Imádom a kelt tésztákat, mind más, és más! Ahány féle, annyi íz, és élmény vár rám valahányszor csak beleharapok egybe. Ebbe a fánkba pedig igencsak érdemes, és lehet is beleharapni! Bár a tésztája légiesen könnyű, levegős, mégis tömörebbnek tűnik, ahogy összerágod. Tökéletesen illik hozzá (ezúttal nem a lekvár), hanem a csoki. Mindezt pedig laktózmentes kivitelben is élvezhetik az erre érzékenyek! 

Hozzávalók kb. 35 db-hoz:
40 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg eritritol
1 db tojás
1 cs. száraz élesztő
2-2,5 dl langyos, natúr zabital
5 dkg olvasztott növényi margarin
fahéj
olaj a sütéshez
40 dkg ét vagy laktózmentes tejcsoki

Elkészítése: Teljes kiőrlésű farsangi fánkok
Az olvasztott vaj kivételével, keverj össze minden hozzávalót, kezdd el dagasztani, majd 1-2 perc elteltével add hozzá a vajat is, amivel további 2 percig keverd még. Hagyd langyos helyen a duplájára kelni, majd borítsd lisztezett deszkára, gyúrd át, nyújts ki 7 mm vastagra, és szaggasd ki először egy nagyobb kör alakú formával, aztán a közepét egy egészen picivel.
Tedd őket langyos helyre egy tálcára, takard le, és hagy, hogy újra megkelhessenek. Ez kb. fél órát jelent.
Egy szélesebb, laposabb fazékba önts bőven olajat, legalább 3 ujjnyi magasan, erősen közepes hőfokon forrósítsd fel, és kezdd el kisütni a fánkokat. Ahogy beledobod, látni fogod, hogy kb. egy perc után az olaj sercegése alábbhagy, szinte leáll. Ekkor fordítsd át őket a másik oldalukra, ahol szintén kb. ugyanennyi sütési idő után ki lehet őket halászni. Itasd le róluk a fölösleges olajat.

Gőzfürdőben olvaszd fel a csokit, majd egyesével mártsd, pontosabban jól nyomd bele a fánkok egyik felét. Tedd őket félre, hagyd, hogy a csoki picit lefolyjon az oldalukon, és megdermedjen rajtuk.
Míg az előző fánk receptnél a burgonyás fánk nem tudja megszívni magát olajjal, ez a mostani hajlamos rá. Ha túl alacsony fokozaton sütöd, előfordulhat, hogy magába szív némi olajat.  Sok sikert hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!