Előző bejegyzésemhez kapcsolódva, itt olvashatod el, mivel tudsz helyettesíteni néhány egészségtelen “élelmiszert”
Gumicukor házilag Hozzávalók:
Narancslé vagy bár milyen gyümölcs kifacsart, leturmixolt és leszűrt leve szóba jöhet
Zselatin por vagy agaragar
édesítő ízlés szerint
Elkészítése:
Facsard ki a narancs levét, szűrd le, keverd össze a zselatinnal és kezdd el felmelegíteni. Vedd figyelembe a hátoldalon található felhasználási utasításokat a zselatin adagolásánál. Nem kell forrpontig hevíteni, elég, ha meleg lesz csak a folyadék. Ezután már nincs más dolgod, mint kis formába tölteni és lehűteni. A forma lehet bármi, akár egy lapos tányér is, amit előtte átkensz egy kis olajjal.
Kekszek
Az alap tészta hozzávalói:
15 dkg hideg vaj
25 dkg teljes kiőrlésű liszt
7,5 dkg édesítő
¼ kiskanál só
1 dl hideg habtejszín
Elkészítése:
A hideg vajat apró kockákra vágjuk. A lisztet, cukrot, sót késes robotgéppel összekeverjük, majd hozzá adjuk a vajat is. Fél perc alatt morzsás keveréket készítünk belőle. Átszórjuk egy tálba és hozzá öntjük a tejszínt. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle. Az így elkészített alap tészta hűtőben 2-3 napig, fagyasztóban 1-2 hétig is eláll.
Ezt is nagyon egyszerűen el tudod készíteni te is magatoknak. Egyszerű, gyors, egészséges és nagyon finom!
Hozzávalók:
2 dl méz
1 dl olívaolaj
40 dkg zabpehely teljes magból
kókuszpehely ízlés szerint (én ezt most kihagytam)
1 marék aszalt áfonya
10 dkg ét csoki (bio csoki csepp, nádcukorral)
1 marék mandula (hántolt)
ízlés szerint, szegfűszeg, fahéj
A csokit interneten tudod a legkönnyebben beszerezni a binivo.com oldalról. De fruktózzal édesített tábla csokit az Aldi-ban is lehet kapni.
Elkészítés:
A mandula szemeket vágd ketté, majd alaposan keverd össze a többi hozzávalóval együtt egy nagyobb tálban, hogy a méz mindenhol beborítsa a zabpelyhet. Terítsd el (ne túl vékonyan, mert megég és ne túl vastagon, mert nem pirul meg) az egészet egy nagyobb méretű tepsiben és 200-220°C-os előmelegített sütőben süsd 10 percig. Ez alatt az idő alatt szép, aranybarna színt fog kapni. Miután kihűlt, tedd jól záródó üvegekbe, hogy sokáig elálljon. Már ha lesz még, ami elálljon. Nekem ebből az adagból 4 üveggel jött volna ki, ha meg nem eszik a gyerekek.
Sós mogyoró helyett válaszd a sótlan kivitelt.
De még jobb ha vegyes magvakat veszel helyette.
Magas kalcium tartalommal bírnak, emellett a B5 vitamin tartalmuk is jelentős, ami a stressz természetes oldásában játszik fontos szerepet, valamint a B1 vitamin, ami csökkenti a szorongást, idegnyugtató hatása révén. Ezeken kívül magas a C- és egyéb vitamin tartalmuk is.
Hozzávalók:
1 cs. sótlan földimogyoró (17 dkg)
2 tábla diabetikus tejcsoki (hogy a cukorra se legyen gondunk)
2 evőkanál cukrozatlan kakaó por
1 evőkanál olíva olaj
Elkészítése:
Azért választottam földimogyorót a recepthez, mert személy szerint én nem bírom elviselni a boltokban kapható törökmogyoró sokszor avas ízét. Számomra visszataszítóan kiérződött a házi nutellából is. A csokit olvaszd fel vízgőz fölött. Míg ez elkészül tedd a turmixba a mogyorót, kakaót és mixeld össze, majd add hozzá az olajat, csokit és járasd addig a turmixot, míg sima masszát nem kapsz. Ha nem boldogulsz a turmixal, használj botmixert. Máris kész a kellemesen mogyoró ízű, krémes házi nutella.
Vegyél bár milyen mélyhűtött filét, amit vágj tetszőleges nagyságú és formájú darabokra. Panírozd az alábbiak szerint és süsd ki nagyon kevés olajon, tepsibe téve a sütőben.
Panír: az enyhén sózott, borsozott halat, először a kevés sóval elkevert tojásba, majd zabkorpába mártsd és forgasd meg. Lehet is kisütni.
Pár kiló gyümölcs és némi édesítő kell hozzá. Az édesítés mindig az adott gyümölcs édességétől, savasságától függ. Ne vigyük túlzásba. A gyümölcsöket mosd meg, vágd darabokra és az édesítővel együtt tedd fel főni. Innentől csak kevergetni kell néha, nehogy leégjen. Ha besűrűsödött (elfőtte a levét) annyira, amennyire szeretnéd, hogy sűrű legyen, töltsd kisebb üvegekbe és pár percre fordítsd fejjel lefelé őket, hogy vákuum keletkezzen benne, ezzel tartósítva a lekvárt. El is készültél vele, mehet a polcra! Teljes recept IDE kattintva!
Hozzávalók:
1 liter friss házi tej
2,5 dl házi joghurt, olyan, ami ha megnézed az összetevők listáját nem tartalmaz mást, csak tejet és joghurt kultúrát. Másnak nincs helye egy joghurtban sem! A legsűrűbb, igazán krémes állagot én a Zöldfarm bio joghurttal értem el. Előfordul, hogy savó /sárgás folyadék/ képződik a joghurt tetején. Ha sűrűbb állagot szeretnél, ezt öntsd le róla, ha nem, keverd össze vele minden fogyasztás előtt.
Elkészítés:
A tejet forralás után meg kell várni, amíg langyosra hűl. Ez nem meleg langyos, hanem még éppen langyos kell, hogy legyen. Ekkor keverjük hozzá a joghurtot és töltsük termoszba vagy befőttes üvegbe, amit pokróccal jól betakarunk, hogy az éjszakát melegben tölthesse. Reggelre készen is van a házi joghurtunk, amit ízesíthetsz bár milyen gyümölccsel, mézzel. Ebből az alap joghurtból aztán bármikor tudunk újat készíteni ha elveszünk az összes mennyiségből 2,5 dl-t és megismételjük a fent leírt folyamatot.
A legegyszerűbb dolgod ezzel van! Egészséges gyümölcs levek más néven smoothie-k. Leírok neked most kettőt az én jól bevált receptjeim közül: 1 egész ananász, 4 narancs leve, 2 érett banán, amit higíts fel zöld vagy narancs teával és ha szükséges édesítsd egy csepp mézzel. A másik: kb. 25 dkg nagyon savanyú nyári alma, 15 dkg erdei gyümölcs keverék, méz és a higítás itt is gyümölcs tea, ami passzol az erdei ízhez. Figyelem! Mivel nem tartalmaz tartósító szert, nem lehet napokig tárolni. Egyébként is olyan finom, hogy azonnal el fog fogyni.
Virslik, Szalámik
Aki nem tud lemondani róla, annak tudom ajánlani az Intersparban kapható bécsi hosszú virslit, aminek 82%-os a hústartalma, vagy Lidliben, Aldiban kapható 93% hústartalmú.
Szóba jöhet még esetleg a juhbeles vagy a frankfurti is. Szalámik helyett egy olcsóbb, egészségesebb és szerintem finomabb változat, ha veszel a hentesnél egy szép darab, egész, nyers húst. Akár karajt, akár tarját vagy éppen amit megkívánsz. Ezt otthon megmosod, megtisztítod, majd ízlésed és fantáziád szerint, jó alaposan befűszerezed és sütőben megsütöd. Ha kihűlt, lehet szeletelni, és mint a szalámit felhasználni.