Főzelékek sűrítese önmagukkal

Tökfőzelék sűrítése saját magávalA főzelékek sűrítését eddig kétféle módon oldottuk meg. Egyik a rántás, másik a habarás volt. Fogyózók, diétázók örömére, egyre nagyobb teret nyer magának egy harmadik lehetőség is, ami lisztmentes és nagyszerű módja a sűrítésnek. Ennek köszönhetően főzelékein íze nem csak, hogy sokkal intenzívebb, de mivel kiiktattuk belőle a lisztet a nap bármely szakaszában fogyasztható lesz, anélkül, hogy félnünk kellene az elhízástól. Ebben a formában tehát ehetjük ebédre és választhatjuk most már vacsorára is nyugodtan.

Ahogy én készítem:
A képen pont egy tökfőzelék látható, saját magával történt sűrítést követően, tehát most ezt veszem alapul.

Egy fej vöröshagymát felkockázok, kevés olajon megdinsztelem, majd hozzá adom a gyalult tököt, 3-4 dl vizet, fűszerezem sóval, borssal, kaporral, esetleg fokhagymával is. Forrástól számított tíz-tizenöt percig főzöm, majd körülbelül a felét kimerem belőle és botmixerrel pürésítem, amit visszaöntök a főzelékhez 2-3 dl natúr joghurt vagy kefír kíséretében.  Alaposan elkeverem és hagyom újra felforrni, ami után már lehet is tálalni.
Ezen alapelven, bármilyen főzelék sűríthető önmagával. Fele egészben-fele pürésítve, kevesebb víz hozzáadásával.