Glutén és laktózmentes palacsinta

Ha már egyszer úgy hozta az élet, hogy glutén és laktózmentes
étrendet kell kövessek, próbálok minden helyzetből, pontosabban minden receptből és ételből a lehető legtöbbet kihozni. Ennél a palacsinta receptnél sem volt másként. 

 

Gluténmentes pancake receptem után épp itt volt már az ideje, hogy létrehozzak egy a családom számára is elfogadható ízvilággal rendelkező, állagában is (a hagyományos glutén tartalmú receptekhez szokott ízlésüknek is) megfelelő minőségű palacsinta receptet. Nálam mindig ők a döntő bírák, hiszen a családban egyedül én kényszerültem bizonyos allergének elhagyására, így, ha a fiúk valamire azt mondják, hogy “ez nem is rossz”, akkor azt komoly elismerésnek tekinthetem, hiszen az esetek többségében minden gluténmentes dolgot fűrészpor ízűnek titulálnak.

Mostani gluténmentes palacsinta receptem az “egész jó” jelzővel is büszkélkedhet, és kérték, azonnal írjam le a receptet mielőtt elfelejtem, mert ebből máskor is fognak enni. Mivel az esetek többségében nem használok mérleget egy-egy recept kísérletnél, ezért a liszt mennyiséget hozzávetőlegesen tudom megadni 5-5 dkg eltéréssel.

Hozzávalók:
15 vagy 20 dkg rizsliszt
15 vagy 20 dkg hajdinaliszt
2 db tojás
0,5 dl olaj
2 nagy, púpos evőkanál laktózmentes tejföl
víz, amennyi a palacsinta tészta állaghoz szükséges

Elkészítés:
A lisztbe keverd a többi hozzávalót, majd alig olajos  palacsinta sütőben süsd ki a tésztát a megszokott módon.
Nem törekedtem arra, hogy lehelet vékony tésztát hozzak létre. Annál inkább tartottam fontosnak, hogy ízében, állagában alkossak valami meggyőzőt. A végeredmény egy tekerhető, rugalmas, finom glutén és laktózmentes palacsinta lett, ami pillanatok alatt elfogy és ez a lényeg!

Sok sikert az elkészítéséhez!