Szülinapi kerti parti zölden

pignata.Gyermekeink, barátaink szülinapi buliját némi kézügyességgel és fantáziával nagyon egyszerűen és igen látványosan, mi magunk is elkészíthetjük otthon. Nem is kell hozzá sok minden, ráadásul következő évben, vagy akinél van második-harmadik gyermek, az ő szülinapján újra felhasználhatóak lesznek.

Varázsolj te is mexikói szín és élmény kavalkádot a kertedbe, pignatával, papír rózsákkal, lobogó színes papír díszekkel, lufikkal, amik látványa már önmagában is hatalmas élmény a gyerekek számára. Bármilyen kerti partin megállja a helyét és fillérekből elkészíthető.

Hozzávalók: pignata2
1 guriga vastag kötöző spárga
krepp papír, legalább 6 féle színben
ragasztó
tűzőgép
csiriz (fehérliszt és víz keveréke)
sok újság papír
sok lufi
karton papír
wc papír gurigák vagy papírtörlő gurigák

Pignata tekintetében elég sok variáció létezik. Most kettő egyszerűbb változatot mutatok be neked. A kúp alakút a legegyszerűbb elkészíteni.

Elkészítése: pignata
Vágj a kartonból egy tetszőleges méretű tölcsérré hajtható darabot. Attól függjön a magassága, hogy milyen magas pignatat szeretnél. Tűzd össze a széleit a tűzőgéppel. Az alját vagdosd be 2-3cm szélesen, 2 cm mélyen és hajtsd kifelé a kis füleket. Most vágj az aljának egy kört és kb. 10 cm kihagyással (itt fogod majd betölteni a meglepiket), tűzd össze a kettőt. A kreppeket vagdosd 6-7 cm széles csíkokra, szabdald be őket sűrűn a feléig, vagyis 3 cm mélységig, a másik felét pedig ragaszt oda a kartonhoz. Haladj sorról-sorra, egyiket a másikra fedve, míg az egész karton kúpot be nem borítottad. Az aljához érve, pár hosszabb krepp csíkot tűzz még a peremhez, hadd lógjanak túl rajta. (lásd a képen)

A csillag pignata elkészítése: pignata-
Fújj fel egy gömb alakú lufit, akkorára, amekkora pignatat szeretnél és kösd el a végét. Ez lesz a papírmasé tartója/alapja. Keverd össze a vizet a liszttel, az újságokat tépkedd kisebb/nagyobb darabokra. Ezeket a darabokat mártogasd a csirizbe, majd simítsd rá a lufira őket egyesével úgy, hogy mindig fedjél rá az előző papírdarabra is. Folytasd a műveletet addig, míg teljesen be nem fedted a lufit, illetve a szájánál hagyj ki egy kis részt, amin be tudod majd tölteni a meglepiket. (lásd a képen)

Tedd ki az ablakba-kertbe-levegőre, hogy alaposan megszáradjon, majd ismételd meg a „ragasztást” még egy rétegben és jöhet újra a szárítás. Míg szárad, készíts kartonból 4 tölcsért a csillag 4 ágának. Vagdosd be az alját pár helyen 3 cm mélyen és illeszd a lufimaséhoz őket egyesével (először csak hármat), a csirizes papírdarabokkal rögzítve őket. Szárítsd ki ezeket is, ha szükséges ismételd meg újra a rögzítést.

Ha mind a három ág a helyén van, szúrd ki a lufit, vedd ki belőle pignata,
(lásd a képen), majd töltsd meg mindenféle aprósággal és rengeteg kisebb darabra vágott színes krepp papírral. Erre a lyukra illeszd rá a negyedik ágat és rögzítsd a már jól ismert módon. A száradást követően pedig a fenti kúpformánál leírt módon borítsd be ezt is a csíkokra vágott kreppel. A csillag csúcsaira tűzhetsz még hosszabban lelógó papír csíkokat.

A kisebb díszekhez, borítsd be a gurigákat különböző színű krepp papírral, hagyj hosszabban lelógó részeket is rajtuk. Tűzhetsz akár mindkét oldalnyílásba is a színes csíkokból. A papírrózsához fogj egy hosszú 10 cm széles csíkot. A felső részét picit szét is húzhatod, meg lehet nyújtani, az alsó részénél fogva pedig kezdd el felcsipkedni kisebb/nagyobb közönként. Így ha a végére értél a csíknak egy csokorhoz hasonló valamit kell, hogy kapjál, amiből hármat/négyet összefogva, kötve lesz egy következő díszed is. Ezeket kötözd fel a lufikkal együtt felváltva a már előre kifeszített spárgákra. Ide azaz egy stabilabb pontra, mondjuk egy fa kilógó ágára kötözd fel a pignatat is, mindenképpen úgy, hogy hozzáférhető legyen egy bottal is és semmiben/senkiben ne lehessen kárt tenni a nagy “harc” közben.

Nem maradt más hátra, minthogy a gyerekek kiverhessék belőle a szülinapi meglepetéseket.
A játékszabály a következő: Egy kendővel takard le a gyermek szemét, forgasd meg párszor a tengelye körül, add kezébe a botot, amivel szét tudja verni a pignatat, majd csak és kizárólag hangutasításokkal navigálva irányítsátok a pignata alá, hangosan bekiabálva vezessétek a botot tartó kezét, hogy minél hamarabb kiüthesse a sok apróságot a pignataból. Sok sikert hozzá!

Mitől lesz zöld ez a fajta kerti parti?

-Az elkészített papír díszek nem gyarapítják a szemét mennyiségét, mivel buli végén elrakhatod, és jövőre újra felhasználhatod az összeset.
-Papír tányérok-poharak helyett használj többször használatos műanyagot, vagy az otthonodban fellelhető porcelánokat. Színes karton figurákkal, ezeket is vidámmá, egyedivé tudod varázsolni.
-PET palackos üdítők helyett, vegyél friss gyümölcsöket (kérd őket zacskó nélkül, vagy vigyél magaddal otthonról), amikből készíts smoothie koktélokat.
-A rágcsákat süsd meg, készítsd el te magad. Egy nagyon jó ötlet, ha friss zöldségeket csíkozol fel nekik, amiket fűszeres tejfölbe vagy natúr joghurtba tudnak mártogatni. Például sárgarépát, karalábét, uborkát.

Ezekkel a díszekkel, ötletekkel őrületes és mindenképpen egyedi kerti partit tudsz összehozni te is igen alacsony költségvetésből, ami garantáltan emlékezetes lesz! Sok sikert hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!