Teljes kiőrlésű foszlós kalács húsvétra

Foszlós kalácsVasárnap húsvét és annyira jó lenne, ha nem télikabátban kellene, a kertben elrejtett meglepik után kutatni. De addig még rengeteg dolgunk van! Te megvetted már a húsvéti sonkát, tojást, friss zöldséget, na meg persze a tormát? Egészségtudatos fogyasztó lévén pedig mindezt hazai termelőktől ugye? Ma már nagyon sok piacon találkozhatunk saját terményüket, árujukat árusító őstermelőkkel. Érdemes őket választani a multik helyett a sokszor íztelen tömegtermesztett zöldségekkel szemben. Sonkánál is részesítsük előnyben az adalékanyagoktól, ízfokozóktól és víztől mentes, hagyományos házi készítésűt. Ezek mid egészségesebbek mind pedig ízletesebbek bolti társaiknál. Igen…az áruk is magasabb picit, de inkább költs tápanyagokban gazdag az immunrendszeredet erősítő élelmiszerre, mint gyógyszerre. Te nem így gondolod?

Hát ezen elven tovább haladva a húsvéti kalácsod se legyen bolti! Főleg mert azok egyike sem teljes kiőrlésű és nem is olyan friss, nem is olyan finom, nem is olyan illatos és még sorolhatnám az ellenérveket. Illetve még egyet: nem lehetsz rá büszke, mert nem te sütötted! Hogy büszkének érezhesd magad a sok dicsérettől a fellegekben járva, megosztok veled egy isteni teljes kiőrlésű foszlós kalács receptet, amivel megkoronázhatod a húsvéti napok reggelijét.

Hozzávalók: Foszlós kalács
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 cs élesztő
5 evőkanál eritritol
vanília aroma
2,5-3 dl langyos tej
2 tojás
1 citrom reszelt héja
12 dkg olvasztott vaj

Továbbá: Foszlós kalács
1 tojás sárgája a kenéshez
1 dl tej
2 evőkanál eritritol

Elkészítése:
Az olvasztott vaj kivételével tedd a hozzávalókat egy késes konyhai gépbe, de cseréld le a karját dagasztó karra. Dolgozd őket össze2-3 perc alatt, majd öntsd hozzá a vajat is, amivel még 1 percig járatod a gépet. Ezután, takard le vagy tedd meleg helyre, hogy a duplájára nőhessen a tészta. Egy közepes méretű kuglófformát kenjél ki vastagon vajjal. A megkelt tésztát, picit gyúrd át lisztezett deszkán és kb. 16 db kis gombócot formázz belőle. Ezeket aztán rakosgasd szépen egymás mellé bele a formába. Takard le és hagyd, hogy újra a duplájára nőjön. Közben a sütőt melegítsd elő 200°C-ra a kalács tetejét kend meg a tojássárgájával és süsd kb. 40 percig. Ellenőrizd tűpróbával, hogy megsült-e. Ha beleszúrsz egy hosszú tűt vagy kést a kalácsba, és amikor kihúzod nem ragadt rá tészta, megsült. Ha ragadt rá egy kicsi, takard le a tetejét alufóliával, nehogy megégjen és süsd még egy rövid ideig a kalácsot. Mielőtt kivennéd a sütőből a már elkészült kalácsot, forrald fel az 1 dl tejet az 2 evőkanál eritritollal, és kanalanként locsold meg vele a még forró, sütőből kivett kalácsot, amitől különösen foszlós lesz. Hagyd a formában még 10 percig, majd óvatosan borítsd ki egy rácsra és hagyd kihűlni. Jó étvágyat hozzá!

 

Újdonsággal bővül a konyhasuli oldala!
Mostantól minden olyan sütemény, vagy főétel alapanyagot meg tudsz rendelni tőlem, aminek a receptje kikerül a blogba, és hozzávalói nem igényelnek hűtést.

Pontosan hogyan is működik ez?
Te meglátod, megkívánod, kiválasztod, és a megrendelem gombra kattintva jelzed felém rendelési igényed. Ezek után, én fogom a jelzésed, majd elmegyek bevásárolni a kiválasztott süti, étel receptjében leírtak szerint, hogy minden hozzávalót beszerezzek. Kimérem neked az alapanyagokat, attól függően, hogy hány adagot rendeltél, és nagy odafigyeléssel, körültekintéssel becsomagolom őket külön, külön. Amint ezzel megvagyok, már szaladok is a futárhoz, hogy minél hamarabb kézhez kapd a csomagod.
Neked pedig már nem lesz más teendőd vele, mint kibontani, összekeverni, és a sütőbe, fazékba dobva elkészíteni. Ugye milyen egyszerű, és időtakarékos?

A Foszlós kalács hozzávalóit 2.900 Ft/adag ( 6-8 személyre) áron tudod megrendelni, a tej nélkül.
A postaköltség 990 Ft (10.000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes).

megrendelem_resize

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!