Vaj vagy margarin?

Vaj vagy margarin?                                             butter

Mióta margarin létezik, vita tárgyát képezi, hogy melyik az egészségesebb a vaj vagy a margarin. Szinte 2-3 évente fordul a megítélésük. Egyszer ezt kiáltják ki győztesnek, egyszer azt. Nehéz dolga van annak, aki dönteni szeretne közöttük.

De nézzük, melyik miből is készül.

Vajnak nevezzük azt a nagyon puha, csont fehér zsiradékot, amit emlősállatok tejéből készítenek. Tejszínből, vagy tejfölből készül. Bár a vaj tömény koleszterin, a sejtek falának felépítéséhez szükség van rá! A sejtek áteresztő hártyája ugyanis koleszterinből áll. Ezen kívül, természetes alapanyagból készül, káros adalékanyagok nélkül. (a házi vaj mindenképpen)

A margarin növényi olajok feldolgozása során előállított zsiradék. Zsírok, olajok, ivóvíz keveréke. Korábban a margarinokat hidrogénezték, de ma már léteznek olyan margarinok is, amelyeket nem hidrogéneznek. Ezeknek viszont kicsit borsosabb az áruk is. Többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdagok. Az olajoknál már említést tettem arról, hogy hogyan készül a napraforgó étolaj és azt mihez használják még fel. Többek között a margarinba is az kerül.

Van még egy kategória a poharas vajak, vajkrémek. Azt ma már mindenki tudja, hogy a színezékek, tartósító szerek, különböző adalékanyagok károsan hatnak a szervezetünkre. De gondoltad volna, hogy a poharas vajakba is kerül belőlük méghozzá nem is kevés? Fordítsd meg a „poharat” és olvasd el mennyi fölösleges, káros anyagot viszel be azzal a szervezetbe, hogy „jól kenhető vajat” ehess minden nap.  Nem biztos, hogy megéri, főleg hosszú távon nem!

Vajkrémet pedig te is tudsz magadnak készíteni természetes alapanyagokból. 20-25 dkg vajhoz keverj 2 dl tejszínt (tejszínnek nevezzük a 30% fölötti zsírtartalmú készítményt), ami habtejszín és ízlés szerinti fűszereket. Például: darált pirospaprika, csipet só, fehér bors, fokhagyma vagy 3 féle hagyma keverékét. Dolgozd össze és már kész is!

Saját véleményem: én inkább maradok a vajnál, amit sütéshez, főzéshez is kitűnően lehet használni.