Csicseriborsó leves quinoával

Igazi kis házipatika rejtőzik ebben a levesben, ami az csicseriborso-leves-quinoavalalapanyagok  jótékony hatásain túl, komoly immunerősítőként is szolgál a hűvösebb hónapokra.
Mindenképpen próbáld ki, érdemes!

Hozzávalók:
10 dkg quinoa
2 evőkanál extra szűz olíva olaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 sárgarépa
2 szár zeller
3 gerezd fokhagyma

bors
2 dl passzírozott paradicsom
1 sárga california paprika
1 piros california paprika
fél kg száraz csicseriborsó, vagy konzerv
1 liter zöldség leves
1-2 evőkanál vörösbor ecet
apróra vágott petrezselyem

Elkészítése:
Főzd meg a quinoát, tedd félre. Az apróra vágott hagymát, sárgarépát, zellerszárat párold meg az olajon. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a kisebb darabokra vágott paprikákat, sót, borsot, zöldség levest, passzírozott paradicsomot, majd főzd 5 percig. Ha konzerv csicseriborsót választottál most keverd bele ezt is, amennyiben száraz csicseriborsóval dolgozol, azt előző nap be kell áztatni, majd másnap 40-50 percig főzni míg megpuhul. Fedő alatt párold még 5-8 percig, ezután keverj hozzá ízlés szerint egy kevés vörösbor ecetet, és a már készre főzött quinoát. Tálalásnál szórd a tetejére az apróra vágott petrezselymet. Sok sikert hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!

A csicseriborsó bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket.
Mint a rostban gazdag alapanyagoknak, így a csicseriborsónak is a rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk vérnyomásunkat, segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását, az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket.

A quinoa magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető.