Ez az egyik kedvenc receptem, amilyen egyszerű elkészíteni, pont olyan látványos is. Remek választás lehet vendégváráshoz, de külsejét, pontosabban felvágva belsejét tekintve, bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét. Vaníliás krém helyett, csokissal elkészítve talán még finomabb.
Hozzávalók:
3 tojás
15 dkg finomítatlan nyers nádcukor
2 kiskanál vanília aroma
10 dkg darált mák
16 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 cs sütőpor
1,25 dl tejföl
12 dkg vaj
A töltelékhez:
8 dl tej
2 cs csokis vagy vaníliás pudingpor
12 dkg eritritol, vagy nádcukor
10 dkg vaj
20-30 dkg étcsoki
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, vajjal kenj ki egy őzgerinc formát, majd szórj bele lisztet, és forgatva, rázogatva oszlasd el benne, a maradékot pedig borítsd ki belőle. A tojásokat keverd 3-4 percig az édesítéssel, és a vanília aromával fehéredésig, majd add hozzá a sütőporral elkevert lisztet, darált mákot, az olvasztott vajat, és a tejfölt. Alaposan keverd össze, mielőtt a formába töltöd. Kb. 40 perc sütésre lesz szüksége, de mindenképpen le kell ellenőrizni, egy fogpiszkálót vagy egy hegyes kést beleszúrva, hogy teljesen átsült-e? Ha nem ragad tészta a fogpiszkálóra/késre, elkészült a süti. A formából kiborítva, hagyd teljesen kihűlni.
Ez alatt az idő alatt elkészítheted a tölteléket. 7 dl tejet forralj fel, a maradékban pedig keverd el a pudingport, és az édesítést. Ha felforrt, öntsd hozzá a hideg pudingos, cukros tejet, keverd amíg besűrűsödik, majd hagyd teljesen kihűlni. Ekkor kézi mixerrel, keverd hozzá a vajat, amíg habos, krémes állaga nem lesz. Szeleteld fel a mákos őzgerincet, és minden szelet egyik felét vastagon kend meg a krémmel, majd tapassz hozzá egy másik szeletet is, egészen addig ismételve a folyamatot, míg az őzgerinc végére nem érsz.
Vízgőzben olvaszd fel a csokit (a képen látszik talán, hogy 20 dkg csoki, alig vonta be, tehát ha picit vastagabb mázat szeretnél a mákos őzgerincedre, 30 dkg-ot olvassz fel), majd öntsd le vele a betöltött vaníliás, mákos sütit. Hűtőben hagyd megdermedni. Tálalásnál nem rendes szeletek kell vágni, hanem srégen, picit keresztbe, hogy a vanília vagy csoki krém szép csíkokba látszódjon. Sok sikert hozzá!
Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!