Mákos vaníliás őzgerinc

Vaníliás, mákos őzgerincEz az egyik kedvenc receptem, amilyen egyszerű elkészíteni, pont olyan látványos is. Remek választás lehet vendégváráshoz, de külsejét, pontosabban felvágva belsejét tekintve, bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét. Vaníliás krém helyett, csokissal elkészítve talán még finomabb.

Hozzávalók:
3 tojás
15 dkg finomítatlan nyers nádcukor
2 kiskanál vanília aroma
10 dkg darált mák
16 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 cs sütőpor
1,25 dl tejföl
12 dkg vaj

A töltelékhez:
8 dl tej
2 cs csokis vagy vaníliás pudingpor
12 dkg eritritol, vagy nádcukor
10 dkg vaj
20-30 dkg étcsoki

Elkészítése: Vaníliás, mákos őzgerinc.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, vajjal kenj ki egy őzgerinc formát, majd szórj bele lisztet, és forgatva, rázogatva oszlasd el benne, a maradékot pedig borítsd ki belőle. A tojásokat keverd 3-4 percig az édesítéssel, és a vanília aromával fehéredésig, majd add hozzá a sütőporral elkevert lisztet, darált mákot, az olvasztott vajat, és a tejfölt. Alaposan keverd össze, mielőtt a formába töltöd. Kb. 40 perc sütésre lesz szüksége, de mindenképpen le kell ellenőrizni, egy fogpiszkálót vagy egy hegyes kést beleszúrva, hogy teljesen átsült-e? Ha nem ragad tészta a fogpiszkálóra/késre, elkészült a süti. A formából kiborítva, hagyd teljesen kihűlni.

Ez alatt az idő alatt elkészítheted a tölteléket. 7 dl tejet forralj fel, a maradékban pedig keverd el a pudingport, és az édesítést. Ha felforrt, öntsd hozzá a hideg pudingos, cukros tejet, keverd amíg besűrűsödik, majd hagyd teljesen kihűlni. Ekkor kézi mixerrel, keverd hozzá a vajat, amíg habos, krémes állaga nem lesz. Szeleteld fel a mákos őzgerincet, és minden szelet egyik felét vastagon kend meg a krémmel, majd tapassz hozzá egy másik szeletet is, egészen addig ismételve a folyamatot, míg az őzgerinc végére nem érsz.

Vízgőzben olvaszd fel a csokit (a képen látszik talán, hogy 20 dkg csoki, alig vonta be, tehát ha picit vastagabb mázat szeretnél a mákos őzgerincedre, 30 dkg-ot olvassz fel), majd öntsd le vele a betöltött vaníliás, mákos sütit. Hűtőben hagyd megdermedni. Tálalásnál nem rendes szeletek kell vágni, hanem srégen, picit keresztbe, hogy a vanília vagy csoki krém szép csíkokba látszódjon. Sok sikert hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!