Miért kezdtem el?

IMG_4531Hogyan és főleg miért kezdtem el egészségesebben táplálkozni?

Lehet, hogy első hallásra kicsit lehangoló lesz a dolog, de mindenképpen elgondolkoztató. Előbb-utóbb mindenki életében eljön az a pillanat, amikor  felmerül benne a gyanú “lehet, hogy én is?” Persze nem mindenkinek ugyan az, de úgy vélem, mindenképpen kell valami  komoly dolog, amitől elhatározzuk magunkat “na most jött el az idő változtatni, nem húzhatom tovább!”

Egy közeli ismerősömmel történt meg az eset. A felesége 26 évesen halt meg vastagbélrákban. Egy idősek vagyunk nagyjából, ismertségünkből, és életkorunkból kifolyólag is, jobban át tudtam érezni a történteket. Sajnos ezen az úton haladtam én is, és ilyen helyzetekben valahogy azt veszed észre, hogy minden, mindenhol erről (rólad) szól. Ezzel találod szembe magad az újságokban, a tv-ben, az orvosi rendelőben, és bár merre nézel, erről olvasol. Nagyon nem akartam, de végül is utána olvastam. Akkor vert le igazán a víz! Az öt legfőbb tünetből nekem három már jelen volt!
Ez volt az én “komoly dolgom” amiért kimondtam “na most jött el az idő” és cselekedtem azonnal. A helytelen táplálkozásnak köszönhetően nagyon sokan küszködnek székrekedéssel. Amennyiben ez a folyamat hosszú ideje fennálló probléma, mindenképpen foglalkozni kell vele, mielőtt súlyosabb szövődményei lesznek. Az ellenszere pedig a rostdús táplálkozás.

Kisöpörtem minden olyan tartós élelmiszert a konyha polcairól, amiket eddig használtam, és teljesen új dolgokkal pakoltam tele. A fehér liszt helyett, teljes kiőrlésűt, a búzadara helyett, zabkorpát, a fehér lisztes száraz tésztát szintén teljes kiőrlésűre cseréltem, a kristály cukrot (ami komoly függőséget okoz), fruktózra és mézre, került még oda zabpehely teljes magból, tengeri só, barna rizs, a napraforgó olaj helyett extra szűz olíva olaj és kókusz zsír.  Ezekkel aztán, apránként megtanultam újra főzni, mert teljesen máshogy viselkednek, mint az eddig használtak. Gyümölcsökből addig is volt otthon bőven, zöldségekből viszont kevesebb, ezért még erre a frontra erősítettem rá. Mivel az elsődleges célom az egészségem helyreállítása volt, de mellette még fontos volt a gyermekeim egészsége, és még pár kilótól is meg akartam szabadulni, ezért a főételek mellé köret, vagy kenyér helyett salátát kínáltam. Minden nap került friss saláta az asztalra. Főzni ugyan azokat főztem mint előtte, csak a hozzávalók listája változott. Ez pedig szépen, lassan meghozta az eredményét.

Ne gondold, hogy egy vagy két nap elegendő lesz ahhoz, hogy változást produkálj! Ha elhatározod magad és készen állsz erre az apró változtatásra, hosszú távra kell berendezkedned, mert csak úgy van értelme, és haszna. Nem csak az én, de egyik fiam problémáját is megoldottuk így. Nem lesz sem egyszerű, sem könnyű. A tizen x év alatt többször (ha jól emlékszem 4-szer) éreztem úgy “elég volt, nem csinálom tovább! Mennyivel egyszerűbb dolgom lenne fehér liszttel, stb.-vel! Ott voltam, hogy feladom. De mégsem tettem! Nem tettem mert eszembe jutott, hogy mennyi időt, energiát fektettem bele. Kiépítettem magamnak, és ezáltal a gyermekeimnek is egy olyan táplálkozási rendet, ami segít megőrizni az egészségüket, amit ők is tovább tudnak majd vinni a saját családjukban.
Arra gondoltam, ha már idáig eljutottam és használom 5-6-7 éve nem rúghatom fel ennyi idő munkáját, főleg úgy, hogy közben tapasztaltuk is, hogy hatásos! Biztos te is fogod majd úgy gondolni: minek? Gondolj majd vissza ezekre a sorokra és az addigi erőfeszítéseidre és hajráá!

A bevásárláson kívül még arra kell figyelned, hogy ha pékségbe, büfébe mész az eddig megszokott péksütik helyett, a teljes kiőrlésűt keresd és válaszd. Ha tudod, hogy ott nincs ilyen, vigyél magaddal otthonról. Étteremben is tudsz úgy rendelni, hogy nem kérsz köretet, kenyeret. Egy pizzát hamarabb meg tudsz sütni, mint ahogy kihozzák ha rendeled.

Lesznek az utadon ellendrukkerek is, akik megpróbálnak majd lebeszélni, esetleg hülyének nézni. Sajnos nekem a családon belül akadtak ilyen kedves rokonaim. Őrültnek gondoltak, és mondtak minket, vagy a másik családtag kifakadt magából, hogy biztos ezért van gond egyik gyermekünk gyomrával mert ezekkel a szarokkal etetjük.  Sajnos egyre több helyről hallom, hogy pont a legszűkebb család az, aki nem áll mellénk. Ne törődj velük! Ne törődj senkivel aki meg akar akasztani! Egy-két év múlva ha nem hamarabb, de ők mennek majd hozzád tanácsért, hogy segíts nekik, mert látják, hogy hasznos amit csinálsz.

A másik negatívum amivel szemben találhatod magad: “nekem nincs arra pénzem, hogy ilyen drága dolgokat vegyek”  Ilyenkor kérdezz csak rá bátran, hogy mennyit költesz egy hónapban orvosra, gyógyszerekre, vizsgálatokra? Mennyit béres cseppre és különböző étrend kiegészítőkre? Mert én SEMMIT! Inkább költök egészséges táplálékra, amivel erősítem az immunrendszerem, és táplálom a szervezetem, mint gyógyszerekre amikkel gyengítem.

Mert enni jó és én imádok enni!!

v2-d0000238Fb1c21840c3f1