Szénhidrátok. Együk vagy ne együk? 2.

Szénhidrátok 2.Előző cikkünkben (amit itt olvashatsz) írtunk már a szénhidrátokról.
Ahogy ígértük hoztuk a folytatást!


Attól, hogy az étrendedből kiiktatod a lisztet, még nem fogsz gyorsabban lefogyni. A fogyás attól függ, hogy a napi bevitt szénhidrát mennyiséget felhasználja-e a szervezet vagy nem? Vagyis mozogj annyit, amennyivel pont elégeted a napi bevitt energiát, ha pedig fogyni szeretnél, mozogj attól többet, így semmit sem kell megvonni magadtól. Ez is inkább /a szénhidrát bevitel/ a déli 12 óra utáni időszakra vonatkozik. Vagyis a délutáni szénhidrátbevitelhez már mozgást is kell társítanunk, míg a délelőttihez nem szükséges. Ha pedig becsületesen bevallaná mindenki, hogy a liszt nélküli palacsinta után még mi mindent evett…. hát… szerintem lenne ott szénhidrát bőven és fölösleges volt kivenni szegény lisztet a palacsinta tésztából. A szénhidrát megvonásával tényleg lehet fogyni, de az egy egészségtelen fogyást fog eredményezni, amit hosszútávon nem vagy csak önsanyargatással tudsz megtartani.

Réti Ildikó életmód tanácsadó javaslatai:

A megoldás hosszútávra: a TUDATOSSÁG saját magaddal szemben és az ÉLETMÓDVÁLTÁS. Nem diéta és nem fogyókúra, minden kúra (mivel egy bizonyos időszakra vonatkozik) kudarcra van ítélve. Olyan megoldást keress, amit egy életen át tudsz tartani, ami nem okoz nehézséget, önsanyargatást, túl sok lemondást! Figyelj a tested jelzéseire, ne nyomd el, ne próbáld meggyőzni magad azzal, hogy de hát a barátnőmnél, anyukámnál, az ismerősömnél ez működött, akkor nálam is fog!!! NEM, nem fog működni, mert mindenki EGYEDI biológia csoda, nincs egységes módszer, ami mindenkinél beválik. Te máshogyan fogsz reagálni rá, mint az ismerősöd. Kezd el figyelni a tested „szavait”, okos a szervezet, segít Neked, ha hagyod. Csak hagyd. Tapaszalj, tanulj, kérdezz, szerezz minőségi tudást a táplálkozás terén is. Keress olyan embereket, akik ebben segíteni tudnak Neked. És hagyj időt magadnak, ne akarj azonnali megoldást és eredményeket. A tested nem egy gép, nem fog azonnal reagálni a változásokra. Légy türelmes, kitartó és következetes!

Érdemes kiszámolnod az alapanyagcserédet (itt pl:  http://www.egeszsegkalauz.hu/kalkulatorok/alapanyagcsere/).

A kapott kalóriaértéknél kevesebbet semmilyen körülmény között nem szabadna enned. Ez az az érték, ami ahhoz szükséges, hogy az alapvető életfunkciók (légzés, szívverés, emésztés stb.) megfelelően el legyenek látva. Ekkor még nem mozogtál semmit, nem mentél el dolgozni, bevásárolni és nem is sportoltál. Ha ennél kevesebbet eszel, automatikusan beindul a túlélő program: a raktározás és az anyagcsere lassulás! Mindenképpen érdemes tisztában lenned ezzel a számmal. Továbbá étkezési naplót írnod 3-4 vagy akár több napon át is, legyen benne hétvégi-, és hétköznap is. Nagyon sokat tanulsz magadról és az étkezési szokásaidról. Sokat segít a későbbiekben a rossz táplálkozási szokások megtalálásában és kijavításában. A folyadék (víz, kávé, üdítő) is szerepeljen a naplóban. Ne este írd össze, hogy mit ettél aznap, akkor szinte biztos, hogy kimarad ez az. Legyen nálad egy papír vagy telefonban jegyzet és amint eszel, vagy iszol valamit kerüljön be a naplóba, pontos időponttal és a lehető legpontosabb mennyiséggel ellátva. Tapasztalom (rendszeresen kérem a vendégeimtől is), hogy rengeteg mindenre rádöbbent ez a kis „önismereti” feladat. Más leírva látni egy napod és más csak úgy átgondolva tudni, hogy körülbelül mit ettél. Kíváncsi vagyok az eredményekre. Hajrá! Ebben az étkezési naplóírásban segíthet ez az oldal: http://kaloriabazis.hu/

Ez az oldal ki is elemzi Neked az étkezéseid tápanyagtartalmát és a napi szénhidrát-, zsír-, és fehérjebeviteled is jelzi grafikusan. Tudod vezetni a folyadékfogyasztásodat is. Ha kicsit tudatosabb szeretnél lenni magaddal szemben, akkor vezesd pár napig. Biztos vagyok benne, hogy megdöbbentő eredményeket fogsz kapni. Saját tapasztalatból mondom, nekem is megdöbbentő volt.

Továbbá érdemes mérni az ételek és tápanyagok tömegét konyhai mérlegen. Ezt azért tartom fontosnak, hogy tisztában legyél azzal, hogy mennyi is az annyi, ne becsüld alá -, vagy fölé egy-egy adag étel súlyát. Párszor megcsinálva látni fogod már szemmértékre, hogy körülbelül az hány gramm valójában. Itt is lesznek meglepetések, azt garantálom.

 Még egy pár jó tanács:

  1. NE kezdj koplalásba! Ha a nagy bőség után bekövetkezik az éhínség, akkor a szervezet védekezésbe kapcsol: növeli a zsírraktárakat, és egy idő után hiába eszünk keveset, egyre kevesebbet, mégsem fogyunk. Zsírból legalábbis biztosan nem. 
  2. NE csökkentsd a komplex szénhidrátbeviteledetNe egyél kevesebb kenyeret, tésztát. Inkább válaszd a teljes kiőrlésű, vagy a rozsból készült változatokat, a fehér kenyér, finomított búzaliszt helyett.
  3. NE vond meg magadtól az édességet, ha szereted, és igényled. Helyette tervezd be tudatosan a napi energiabeviteledbe. Legyen a tízóraid, az uzsonnád, vagy az ebéd befejező fogása. Ha teheted, édesség helyett egyél például házi lekvárral ízesített joghurtot, vagy gyümölcs alapú desszertet. Ha sütit, csokit eszel, egyél mellé gyümölcsöt, vagy tejterméket, és így a cukorbevitel kevésbé terheli meg az inzulinháztartásodat.
  4. NE akarj egy hónap alatt több, mint 3-5 kg-t fogyni. A szervezet biokémiailag nem tud elveszíteni többet, mint heti egy kiló raktározott zsírt. Ehhez ugyanis heti 9000 kalóriát kell többlet módon elégetni. Ha valaki többet fogy hetente, mint 1 kg, akkor az sajnos nem a zsírraktárakból származik, hanem látszatfogyással vesztett izomtömegből és folyadékveszteségből.
  5. NE szedj hashajtót, és fogyókúrás termékeket.
    Egyrészt drágák, másrészt hosszútávon nem eredményeznek fogyást. A hashajtók mellett a szervezet megöli a természetes bélürítési reflexeket, azaz egy idő után mindig szükségünk lesz rájuk.
  6. NE kezd el holnaptól minden nap keményen tornázni, vagy futni, ha eddig nem sportoltál. A mozgáshoz való hozzászokás alapvetően fontos ahhoz, hogy megszeresd a sportolást, és egy-egy nem az egészségi, fittségi állapotodhoz igazított edzéstől kifulladva gyorsan elmehet a kedved az egésztől. Olyan mozgásformát válassz, amiben örömödet leled. Ne felejtsd: a szervezet alacsony, közepes intenzitású edzéseken égeti a legtöbb zsírt.
    + 1. NE legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben. Ne akarj egyszerre több életmódi szokásodon változtatni. Inkább fokozatosan, mindig a lényegre koncentrálva apró dolgokon változtatni a fogyás érdekében. (forrás: http://www.lefogynideokosan.blogspot.hu)

Köszönjük Réti Ildikónak az átfogó tájékoztatást!
A szénhidrát bevitele, jelenléte tehát nagyon fontos szervezetünk számára! A titok a helyes táplálkozásban rejlik. Azon változtassunk inkább, hogy milyen formában vesszük magunkhoz. Vagyis kerüljük a finomított cukrokat és fehér lisztet tartalmazó ételeket, helyettük válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. A kristálycukor helyett pedig ma már számtalan egyéb természetes édesítő szer közül tudunk válogatni. Alternatívákról bővebben itt olvashatsz.

Szakértőnk, bármilyen kérdéssel kapcsolatban szívesen áll rendelkezésedre, keresd őt bátran!
ildi.reti/kukac/gmail.com e-mail címen, vagy Facebook-on: https://www.facebook.com/ildiko.reti.3?fref=ts

Egyetértesz, tiltakozol? Írd meg itt a blogon!