Új ízek a konyhában…

Új ízek a konyhában…avagy ami egészséges az nem olyan finom?
Dehogynem, sőt!

Nagyon sokan vannak, akik makacsul ragaszkodnak a megszokott ízekhez, és csuklóból utasítanak vissza akár egy kóstolást is olyan ételekből, ami az övéktől akár csak gondolatban is eltér. Ha pedig megemlítik netalán még azt is, hogy „egészséges”, a hideg rázza őket.

Tényleg ennyire félni kell az új dolgoktól, ízektől, vagy csak hallottad valakitől, hogy ami egészséges, az bizony rossz is?!

Egy pillanatra gondolj bele, az ismerősöd, rokonod pont úgy, és ugyan azokat az ételeket szereti, mint te? Teljesen megegyezik az ízlésetek ezen a téren, vagy azért akad némi fűszerezésbeli, alapanyag felhasználásbeli eltérés? Mondjuk, míg az egyikőjük teljesen lepirítja a hagymát, a másik szinte nyersen használja fel azt, és ez máris megváltoztatja az elkészült étel ízét. Elég egy apróság is ahhoz, hogy a te ismerősöd, rokonod, aki véleményt mondott az egészséges ételek ízéről, más véleménnyel legyen, bármi másról is. Ez viszont nem jelentheti azt, hogy neked sem fog ízleni, ez csak az ő véleménye! Honnan tudod, hogy neked nem fog ízleni, ha meg sem kóstolod? Ne legyél olyan, mint a gyerekek…

Ja, hogy kóstoltad, és borzalmas volt? Minden relatív. Az a hamburger, amit mostanában eszel (gondolom számodra a legjobb a környéken), hányadik próbálkozás eredménye? Mennyi hamburgerest kerestél fel előtte, mire rátaláltál a legjobbra? (és ugye, ami neked a legjobb, az másnak nem biztos, hogy ízlene) Na erre mondják, „ahány ház, annyi szokás.” Lehet, hogy kóstoltál már egészségesen elkészített ételeket, és egyáltalán nem tartottad őket finomnak. Jártam így már én is, nem is egyszer. Ilyenkor egy pillanatra mindig átfut az agyamon, hogy vajon csak nekem ilyen nagyok az elvárásaim a máshol készített (éttermek, büfék, strandok, stb.) ételekkel szemben? Vajon én vagyok a hibás, hogy ez nekem nem ízlik?

A következő pillanatban azonban, kérés nélkül, meg is kapom rá a választ a gyerekeimtől, és a férjemtől. Szinte egyszerre hördülnek fel, és teszik szóvá, hogy az otthoni, amit én főzök mennyivel finomabb. Mi is tanulunk folyamatosan a „hibáinkból”, ha ezeket hibának lehet nevezni. Tapasztalunk, kipróbálunk, de ami a lényeg kóstolunk! Mert e nélkül nem tudod azt mondani, hogy pfúj!

Egészségesen is lehet finomat főzni, úgy is lehet, hogy semmit nem változik közben az íze, hogy pont úgy ehesd, ahogyan mindig is szeretted. Sokan próbálkoznak, és kudarcba is fulladnak. Rengeteg elrontott étel landol a kukában, a kidobott pénzről pedig ne is beszéljünk.

Kíváncsi vagy hogyan tudnád mindezt elkerülni, hogyan tehetnél szert olyan tudásra, amivel mindenki számára elfogadható ízeket varázsolsz egészséges formában az asztalra?
Nincs más dolgod, mint IDE kattintani!