A köles jótékony hatásai

A köles jótékony hatásaiA köles a perjefélék családjába tartozó egynyári fűféle. Ebből adódóan pedig gluténmentes, és hús mellé is nyugodtan fogyasztható, hiszen nem hizlal, és roppant egészséges. Számos előnye van, így érdemes felvenni a bevásárló listára, és beilleszteni mindennapi étkezéseinkbe!

Rendszeres fogyasztása szabályozza a vércukor, és koleszterin szintet, valamint védi a szívrendszert. Magas fehérje, és rosttartalma mellett, többek között erősen lúgosító hatással is bír.

Az egyik leggazdagabb magnézium forrás, de tartalmaz foszfort, mangánt, vasat, valamint igen magas a B-vitamin tartalma is. Ennek köszönheti (rendszeres fogyasztás mellett) bőrre, hajra, körömre gyakorolt jótékony hatását, vagyis megszépíti, rugalmassá, élettelivé teszi azokat.

A fáradtság leküzdésében is segítségül hívhatod, sőt egy adagnyi köles elfogyasztása után, boldogabbnak is érezheted magad szerotoninszint növelő hatása miatt!

Édes, és sós étel egyaránt készíthető belőle, akár csak a rizsből.
Felhasználása, és elkészítése is megegyezik vele. Használd, helyettesítsd be bátran minden olyan ételhez, ahol egyébként rizst használnál.
Főzés előtt öblítsd át alaposan, majd 2,5-3 szoros mennyiségű folyadékba tedd fel főni. 15-20 perc alatt elkészül, szinte nulla odafigyeléssel.

Pár ötlet felhasználás terén:
tejbeköles (tejberizs helyett)
köleskása
leves
köret
sütemény
lecsó
kenyér

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!