A számok jelentősége az egészséges táplálkozásban

A következő bejegyzésben a számoké lesz a főszerep.
Elárulom, én amikor átgondoltam e számok jelentését, igen csak elcsodálkoztam. Szerintem te is fogsz….

Első körben a betegségek kialakulásának az esélyeit, vagyis az egészségkárosító hatásokat nézzük meg.

43%-ban az életmódunk! a felelős 
27%-ban a genetika
19%-ban a környezeti ártalmak
11%-ban egészségügyi hibák

Ez azért elgondolkodtató ugye? 43%-ban attól függ, hogy megbetegszel-e vagy sem, hogy mit eszel, és mit teszel magadért.
A genetikára meg max. 27%-ban lehet csak ráfogni.
És micsoda szerencse, hogy pont az első, a legnagyobb százalékos tényezőre van ráhatásunk, ez az a pont, amit te irányítasz/felügyelsz.

Második körben testünk felépítése, csúnya szóval összetétele következik.

60%-ban víz
19%-ban fehérje
15%-ban zsír
5%-ban ásványi anyagok
1%-ban szénhidrát

Mit jelentenek ezek a számok? Nagyon egyszerű…
Ebben az arányban kell nap, mint nap visszatöltened a szervezetedet a “felhasznált anyagokkal”.

Gondold végig a számok jelentését alaposan. 19%fehérje…15% zsír….ÉÉÉS CSAK 1 azaz EGY % a szénhidrát! 
Őszintén. A napi étrended hány százaléka a szénhidrát, és mennyi a fehérje? Nem 1, és 19 ugye? 
Azt hiszem, akkor meg is érkeztünk a hízás / fogyás egyik, legfontosabb kulcsához.

1% szénhidrátnál, akkor kell csak többet visszaadni, illetve bevinni a szervezetedbe, ha valami plusz mozgást végzel a nap folyamán pl. edzésre mész este. Ám akkor sem mindegy mit, mikor, és mennyit.

Még pár számolgatni való….
Nyugalmi állapotban (vagyis, ha csak fekszünk, és nem csinálunk semmit) Óránként 1 kcal / testsúly kilogramm fedezi a szükségleteinket.
Egy napunkra grammban nézve: 1-3 g szénhidrát / testsúly kilogrammra van szükségünk.

Zsírból 2-3 g / testsúly kilogrammra

Fehérjéből pedig, hacsak nem vagy vese beteg! 1-5 g-ra van szükségünk. Vesebetegeknél 1-max. 3 g.
Ám ebből a mennyiségből (1-5 g) csak 2-3 grammnyi épül be a szervezetbe.

Fehérjére minden sejtünknek szüksége van. Funkciójuk rendkívül fontos és változatos, többek között az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr szerkezeti elemei (például kreatin, kollagén, elasztin), a hormonok és az enzimek alkotórészei, szerepük van az immunrendszer felépítésében. Biztosítják a folyadék-, és sav-bázis egyensúlyt, fenntartják az érrendszer rugalmasságát.

Sportolás után mindenképpen érdemes fogyasztani, hiszen elősegítik az izmok regenerálódását, és nagyban hozzájárul a fogyáshoz is.