Krémek kenyérre

TojáskrémElőző cikkemben (amit itt olvashatsz), már írtam a szalámi fogyasztásról. Miért mondják, hogy káros, miért lenne érdemes lemondani róla, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni a fogyasztását, ezért most már nem szeretnék erre kitérni, lássuk inkább mi jöhet még szóba ha kenyérről, szendvicsről van szó. Mert lehetőség akad bőven!

A legegyszerűbb szalámi pótlékok a különböző krémek. Szinte bármiből elkészíthetőek és nem csak reggelire vagy vacsira fogyaszthatod őket, de a suliba is csomagolhatsz a különböző krémekkel megkent kenyerekből, péksütikből, igazán változatos étkezést biztosítva ezzel az egész családnak.

Csicseriborsó krém
Sokáig nem volt kedvem belefogni, picit hosszabb főzési ideje miatt, de amióta elkezdtem, nem tudom abbahagyni
Szánd rá magad te is, legalább egyszer, nem fogod megbánni!

Hozzávalók:
25-30 dkg csicseriborsó
1 cs. leveszöldség
2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
6 evőkanál extra szűz olíva olaj
1 cs. petrezselyem

bors
cayenne bors
esetleg még egy kevés curry

Elkészítése:
A borsót éjszakára áztasd be, majd másnap a leveszöldségekkel együtt tedd fel főni, annyi sós vízben, ami éppen ellepi. Forrástól számított 1,5 órán keresztül kell fedő alatt, lassú tűzön főzni, míg a csicseriborsó meg nem puhul. Emeld ki a zöldségeket a fazékból és szűrd le a borsót, de a főzővizet tedd félre, később még szükség lesz rá. Dobj minden hozzávalót (a leveszöldség kivételével) a turmixba (óvatosan a sóval, hiszen a borsó is enyhén sós és a főzővíz is az lesz), valamint annyi folyadékot a főzővízből (mixelés közben, folyamatosan adagold), hogy kenhető masszát kapj.

 

Fokhagymás napraforgó krém
…jól hangzik ugye? Ha szereted a szotyit csak úgy magában ropogtatni, ezt a krémet is imádni fogod! Kenheted pirítósra, vagy sült húsra, csalódni nem fogsz benne az biztos

Hozzávalók:
20 dkg pirított, hántolt napraforgó mag (lehet sózott is)
2 nagyobb gerezd fokhagyma
2 evőkanál extra szűz olíva olaj
fél citrom leve
só, bors

Elkészítése:
Minden hozzávalót dobj a turmixgépbe és pürésítsd.
Ha a mixered nem boldogulna vele, használj botmixert.

 

Tojás krém
Emlékeztek még a sulimenzán uzsonnára készített tojáskrémre? Én is  De ha azóta nem ettél, most szinte kötelező megkóstolni, már csak azért is, hogy száműzd a rossz emléked ezzel a krémmel kapcsolatban! Kellemes, lágy tojás íz, ami tökéletes passzol a friss, ropogós zöldségekhez. Hmmm…
Hozzávalók:
10 db tojás
1 kis pohár tejföl
5 dkg vaj
1 evőkanál mustár
2 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
só, bors

Elkészítése:
A tojásokat kb. 10 perc alatt főzd keményre. Míg ez elkészül a többi hozzávalót tedd egy késes konyhai gépbe, amibe beledobhatod, majd a már megfőtt, megpucolt tojásokat is. Indítsd el a gépet és járasd kb. fél percig. Ennyi idő alatt a hagyma és a tojás is apróra darálódik és egy enyhén darabos, krémes massza lesz a végeredmény.

Magyaros vajkrém

Hozzávalók:
20-25 dkg vaj
2 dl habtejszínt (tejszínnek nevezzük a 30% fölötti zsírtartalmú készítményt)
darált pirospaprika
csipet só
fehér bors
esetleg fokhagyma

Elkészítés:
Keverj össze minden hozzávalót, és már kész is van!

Hagymás vajkrém

Hozzávalók:
3 féle hagyma keveréke apróra vágva
esetleg fokhagyma is

fehérbors

Elkészítése:
Keverj össze minden hozzávalót, és már kész is van!

A legfontosabbat hagytam utoljára !

Nutella házilag

Hozzávalók:
1 cs. sótlan földimogyoró (17 dkg)
2 tábla diabetikus tejcsoki (hogy a cukorra se legyen gondunk)
2 evőkanál cukrozatlan kakaó por
1 evőkanál olíva olaj

Elkészítése:
A csokit olvaszd fel vízgőz fölött. Míg ez elkészül tedd a turmixba a mogyorót, kakaót és mixeld össze, majd add hozzá az olajat, csokit és járasd addig a turmixot, míg sima masszát nem kapsz. Ha nem boldogulsz a turmixal, használj botmixert. Máris kész a kellemesen mogyoró ízű, krémes házi nutella. Sok sikert hozzájuk!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!