Meggylekvár és társai

Meggy lekvár és társaiRengeteg lekvár főzési praktikával, recepttel lehet találkozni ma már az interneten. Én a befőzésnél is az egyszerűség híve vagyok, ezen kívül nagyon fontos még, hogy gyors és egészséges legyen mind a befőtt, mind a lekvár, amit elrakok. Nem csinálok felhajtást a befőttes üvegek körül sem. Nem sterilizálok nem főzőm ki az eszközöket, amikkel dolgozom, és nem használok tartósító szereket sem. A végeredmény mégis tökéletes, tartós befőtt illetve lekvár lesz.  Hogyan? Máris láthatod!

Most éppen meggylekvárt főztem (ahogy a képen látod), mivel pont szezonja van.

Hozzávalók:
Kb. 5 kg meggy
1-1,5 kg eritritol
2-3 teáskanál agar-agar por (természetes zselésítő anyag) Ez akár el is maradhat, hiszen e nélkül is elég sűrű lesz a lekvár
1 db egész fahéj (ízlés szerint)
kisebb befőttes üvegek

Elkészítése:
A meggyet mosd meg, magozd ki és tedd egy nagyobb fazékba, ami lehetőség szerint teflonos bevonatú. Ebben ugyanis nem fog leégni a lekvár és fele annyi idő alatt is készül el, mint a többi edényben. Ha fahéjas meggylekvárt is szeretnél készíteni, vedd ketté a kimagozott meggyet. Az egyikhez add hozzá az édesítő felét és a fahéjat, a másikhoz csak az édesítőt. Tedd fel őket alacsony fokozaton főni, hadd rotyogjanak. Amíg elkészülnek, ki tudod mosni a befőttes üvegeket és a kupakokat is. Készíts elő még egy merőkanalat is, amivel majd az üvegekbe töltöd a lekvárt. Néha kevergesd át a kb. fél óra alatt, amíg elkészül. Akkor van készen, ha elfőtte a levét és jól besűrűsödött. Ekkor kanalazd ki a lekvár egy részét (akár a felét-háromnegyedét is) egy turmixgépbe és pürésíts le, majd öntsd vissza a fazékba. Ha szükségét érzed némi sűrítésnek, most adhatod hozzá azt is a csomagoláson feltüntetett módon és arányban. Töltsd az üvegekbe és jó erősen csavard rá a kupakokat, majd állítsd őket 5-10 percre fejtetőre, hogy vákuum keletkezzen benne, ezzel is tartósítva a lekvárt. Ahogy visszafordítottad őket, máris mehetnek a kamra polcra. Ugye milyen egyszerű?

Duplán tartósítottuk, még sincs benne tartósító szer. De akkor mégis mitől működik?
Bármit is főzöl be, ha legalább fél órán keresztül hagyod főni, rotyogni, azzal nem csak puhítod, de csírátlanítod is. Vagyis megállítod a romlásért felelős baktériumok és gombák szaporodását.
A második tartósítás pedig az, amikor fejtetőre állítva, majd picivel később vissza fordítva vákuumot hozol létre az üvegben. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy ne romoljon meg a lekvár.

A kisméretű befőttes üvegekre pedig azért van szükség, mert ha megbontod a lekvárod, vége a tartósítási folyamatnak és nagyon hamar, pár nap alatt meg fog romlani. Érdemes tehát akkora üvegeket használni, amiből egy vagy két alkalommal el is fogy a felbontott lekvár.  Sok sikert hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!