Miért jó az egészséges táplálkozás?

Miért jó az egészséges táplálkozásAz utolsó alkalommal végzet közvélemény kutatásom egyik kérdése ez volt:
„- Miért foglalkozik mindenki az egészséges táplálkozással, miért kell/ene elkezdeni, és ez miért lenne jó nekem?”

Több válasz is érkezett rá. Ezek közül ragadok most ki egy két érdekesebb okfejtést.

“Az egészséges táplálkozás, korunk egyik problémája. Ki így, ki úgy, de mondhatjuk, szinte mindenki érintett benne.”
Vannak, akiknek megromlott egészségi állapotuk miatt lenne érdemes elkezdeni, vannak, akik megelőzés, egészségük megtartása végett kezdenek bele, és vannak, akik ettől remélnek pár elvesztett kilót.

Vajon mindhárom esetre rá lehet húzni ezt az egy lepedőt?
Jelenthet-e megoldást ezekre a problémákra egyetlen dolog….az egészséges táplálkozás?

“Egyeseknek bizony nehéz lehet felismerni, hát még elfogadni, hogy szükségük volna rá! Beszélnek róla, informálónak felőle, érlelik a gondolatot a fejükben, aztán valahogy egy félreeső fiókba kerül, mert beszélni könnyebb róla, mint megvalósítani.” Még nem fáj eléggé, még nem égetően fontos változtatni.
Egyik válaszadóm szerint: „Sok mindent lehet erről mondani és elég “erős” dolgokat.

Teljesen egyetértek vele! Sok embernek egy igazán nagy pofonra van szüksége, amit az élettől kap egészség terén ahhoz, hogy felébredjen, és észrevegye, baj van, valamit máshogy kellene csinálnom!

Menjünk visszafelé az eredetileg feltett kérdés soraiból kiindulva.
Miért lenne jó nekem?

Sajnos (és én ezt tényleg nagyom sajnálom) a mai világban itthon Magyarországon, a silány minőségű élelmiszerek árasztják el az üzletek polcait. Olcsó, haszontalan, a szervezetünk számára teljesen értéktelen alapanyagokhoz lehet hozzájutni. Sokuk önmagában íztelen, színtelen, így eladhatatlan lenne, ezért hozzákevernek pár „remek” adalékanyagot, színezéket, ízfokozót.

A zöldségeket, gyümölcsöket olyan szerekkel kezelik, illetve műtrágyázzák, amiktől nagyobbak, szebbek lesznek, többet teremnek, gyorsabban beérnek, de ugye te sem gondolod komolyan, hogy ettől még azért tele lesznek tápanyaggal, vitaminnal? Szebb, több, gyorsabb, az íze viszont kiábrándító, már ha van… Valamit, valamiért!

Szóval reggeltől estig ezeket a nagyon alacsony minőségű (éppen csak elérik a forgalmazásukhoz szükséges minimális határértéket) termékeket fogyasztod. Úgy gondolod, mindent megadsz a szervezetnek, hogy jól működjön, és ne legyél beteg. Csakhogy nem így van!
A szinte nulla minőség, pont annyi támogatást is jelent, nullát!
Mondd, mitől várod a csodát, ha nem adod meg magadnak azt, amire szükséged van?!

A tápanyagokban, vagyis vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag élelmiszerek támogatják az immunrendszered. Erősítik a szervezeted, védik azt, a betegségekkel szemben.
A jó minőségű, jól megválogatott élelmiszer védi a szív, és érrendszert, sok esetben képes lehet normalizálni a magas vérnyomást. Bizonyítottan hatással van a bélrendszeri megbetegedésekre (emésztés, székrekedés, rák). Javítja a vérkeringést, ezáltal (nem csak) az agyműködésre is jelentős hatással van. Energetizál, azaz úgy fogd érezni, több energiád van, frissebb vagy, megnő a teherbírása a szervezetnek, jobban fogsz teljesíteni. Vagyis tulajdonképpen, egy egész átfogó védelmet nyújthat az egészséges táplálkozás az emberi testnek.

A rossz minőségű, silány, olcsó termékek ezzel szemben pont az ellenkezőjét váltják ki.
Gyengítik a szervezeted, többször vagy beteg, levert, fáradékony, esetleg depis. Az érrendszeredet szépen lassan ellepik a meszes lerakódások, amik nagyon sokáig tudnak észrevétlenek maradni. Problémáid vannak az emésztéseddel, a testsúlyoddal, a koncentráció képességeddel.
Lehet fokozni, hordozni, együtt élni ezekkel a dolgokkal, akár hosszú évekig is, szerinted észrevétlenül, de minden egyes kis eltérés a szervezetben valami bajra figyelmeztet.

Ha figyelmen kívül hagyod, a végén egy egészen nagyobb betegség fogja felütni a fejét.
Gondolkoztál már azon, miért van egyre több rákos megbetegedés? Biztos nem azért, mert a szuper minőségű élelmiszerek hazája vagyunk.
Erre mondják: „az vagy, amit megeszel!”
A minden nap bevitt, jó minőségű élelmiszerek, és a rendszeresen végzett (heti 2-3-4) sport tevékenység nagyon sok bajtól, kellemetlenségtől megvédik a tested!
E kettő együtt egyenlő az életmódváltással!

Neked megvolt már a nagy pofonod az élettől, ami változásra sarkallt? Nekem elég volt egy kisebb is. Elég volt egy figyelmeztetés is, hogy rossz úton járok. Még ugyanis rengeteg dolgot szeretnék átélni, megélni az életben, minél energetikusabban, nem tolószékből, kórházi ágyból, tv-n szemlélve!

Ha kíváncsi vagy, olvasd el a történetem!

Amennyiben már elhatároztad magad az életmód váltás mellett, csak még nem tudod, hogyan kezdj hozzá….egy kis segítség neked, hogy minél könnyebben menjen.
Kattints IDE!

Folytatás következik, figyeld az oldalon!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!