Miért nem szabad csökkenteni a koleszterin szintet?

koleszterin szint csökkentéseTe tudtad, hogy miért nem szabad csökkenteni a koleszterin szintet?
Kezdjük az elején.  A mellékvese termeli a kortizol nevű hormont, ami úgynevezett antistressz hormon, vagyis segít legyőzni/kivédeni a szervezetünket gyengítő stressz hatásokat, ezen kívül a kortizol felelős a szervezetünkben létrejött gyulladások csökkentéséért/ leküzdéséért is. Ez a legerősebb hormon a gyulladás csökkentésére.
A szervezet leterheltsége például: tartós stresszhelyzet, tartós betegség, túl sok sport, túl sok munka hatására a kortizol szintünk csökken, teljes hiányának következménye a mellékvese leállása lehet.

Hogyan tudjuk megtámogatni kortizol hormonunkat? Itt jön képbe a koleszterin. Ugyanis a koleszterin állítja elő a kortizolt szervezetünkben. Vagyis ha nincs koleszterin, nincs kortizol sem.
Akkor tehát érdemes csökkenteni a koleszterin szintünket? NEM! Hacsak nem akarsz rosszat magadnak!

Ha eddig ez kevésnek bizonyult volna, lássuk miért fontos még a kortizol jelenléte?
Napszakhoz köthetően ingadozik a kortizol szintünk, vagyis reggel, 6-8 óra között a legmagasabb, hogy felkészítsen minket a nap elindítására az aznapi kihívásokra.  Még egy jó pont a koleszterin javára.

Figyelem! A kortizol raktárunk bizony kimerülhet, a fent említett esetek hatására (tartós stressz helyzet, tartós, elhúzódó betegség, túl sok sport, túl sok munka).

Mit tudunk tenni ennek elkerülése érdekében?
A legfontosabb az egészséges táplálkozás, amiből a koleszterin szintünket is tápláljuk, szinten tartjuk.
Erről itt kapsz bővebb felvilágosítást.
Részletesebben pedig itt olvashatsz róla.
A másik szintén nagyon fontos dolog, a mindennapi vitamin pótlása, komplex multivitaminok formájában. Ha ez a kettő megvan, nagy baj nem történhet, kizártunk (nem csak) egy rizikó faktort az életünkből.

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!