Hétvégére ezúttal csak a menü tervezetet osztom meg veletek a
végeredményt, egyenlőre nem, azt ugyanis tőletek várom. Ha kedvet éreztek a megvalósításához, töltsétek fel a facebook oldalamra az elkészült étel fotóitokat és gyűjtsétek be érte a jól megérdemelt like-okat! Sok sikert és jó készülődést!
Lazítós menü két napra:
Zöldborsó leves, Alufólia batyuban sült csirkemell sült répával és a desszert rizskoch
Hozzávalók a leveshez:
Kb. ½ kg zöldborsó
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 karalábé
1 fej vörös hagyma
30 dkg csirkenyak (egyéni ízlés szerint)
só
bors
4 db szegfűbors (egyéni ízlés szerint)
1 cs petrezselyem zöld
Elkészítése:
A húst tisztítsd és mosd meg alaposan, tedd a fazékba a hagyma külső barna héját vágd le de a hagyma maradjon egészben. A zöldségeket hámozd, tisztítsd és mosd meg, majd a karalábét vágd, kisebb hasábokra a répákat hosszában felezd, ha túl vastag negyedeld el őket. Ezek is mehetnek a husi mellé. Ha mirelit borsóval dolgozol, azt csak a végén kell hozzáadni, különben teljesen szétfő a nyers borsó mehet a többivel együtt. Engedd fel az egészet hideg vízzel és tedd fel főni. Ízesítsd sóval, borssal, szegfűborssal. Ha felforrt, szűrővel szűrd le a tetején keletkezett barnás habot, hogy a leves a végén szép tiszta legyen, ne legyen zavaros. Vedd takarékra a tűzhelyed és főzd tovább, amíg a hús meg nem puhul benne. Ekkor add hozzá a borsót, és ha van a friss petrezselyem zöldet is. Mindkettőnek elég 5 perc főzési idő, aminek a leteltével a petrezselymet ki kell emelni a levesből, különben megkeseríti azt. Tovább gazdagítható a leves még belefőzött csipetkével (amit a borsóval együtt tegyél bele a végén) és, vagy kevéske rántással (amikor már kiemelted a petrezselymet belőle)
Hozzávalók a csirkemellhez és a répához:
Személyenként 1 csirkemell
só
bors
fokhagyma
olíva olaj
kb.1 kg sárgarépa
Elkészítése:
A csirkemellről vágd le a fölösleges zsiradékot, hártyát és alaposan mosd meg. Egy éles késsel vágj minden egyes csirkemellet lapjában ketté, így két szelet husit fogsz kapni. Fűszerezd bátran és fektesd őket az előre letépett alufólia csíkokra. Locsold meg olíva olajjal, majd az alufóliának csípd össze a sarkait, formázz belőlük batyut. Nyugodtan tekerd meg a batyu végét, nem kell rést hagyni rajta. Mehetnek is a sütőbe 220°C-on 20-30 perc alatt elkészül. Amíg a husi sül, kisütheted a répákat. Ehhez pucold meg őket és vágd akkora darabokra, mintha hasáb krumplit készítenél. Mehetnek is a forró olajos serpenyőbe. Ugyan úgy kell kisütni, mint a krumplit. Félidőbe fordítsd meg, hogy a másik oldala is megpiruljon. Egy egész picit hagyd, hogy megbarnuljon a szélük, ettől még édesebbek lesznek. Szűrő lapáttal szedd ki és csepegtesd le, majd papírtörlőre téve sózhatod ha kell. Ezután már csak a tálalás van hátra.
Hozzávalók a rizskoch-hoz:
12 dkg rizs
½ l tej
1 dl víz
2 tojás
10 dkg édesítő
1 ek teljes kiőrlésű liszt
2 dkg vaj
reszelt citromhéj
vanília
esetleg mazsola
Elkészítése:
A rizst a vízzel elkevert tejben a cukor felével és a citrom héjával felforraljuk, majd takarékon, fedő alatt addig főzzük, amíg a rizs meg nem puhul és a tejet magába nem szívja. Közben folyamatosan pótolni kell benne a tejet, a végén viszont már hagyjuk, hogy besűrűsödjön . Amikor elkészült, rövid ideig hűlni hagyjuk, hogy ne kapja össze a tojást, amikor hozzákeverjük. Ezután a tojás sárgát a vajjal elkeverjük, és a rizshez adjuk a liszttel együtt. A cukor másik felével keményre felvert tojás fehérjével már csak óvatosan átforgatjuk a masszát. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük 180°C-on kb 30 percig sütjük. Tálalásnál nagyobb kockára vágjuk, gyümölcs szósszal, lekvárral kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!