Az 5 alapmártás

Az 5 alap mártás_Természetesen jóval több mártást ismerünk, de sokan csak egyet-kettőt vagy egyet sem használnak. Talán félnek, hogy elrontják, túl bonyolultnak, macerásnak vélik. Ki tudja? Annyi viszont biztos, hogy ha eddig még nem tetted, mindenképpen érdemes kipróbálnod, mert gazdagabbá tehetsz velük bármilyen ételt, feldobhatsz velük egyszerűbb sülteket, vagy készíthetsz fantasztikus szószokat tésztákra, zöldségekre.  Azt mondják, aki a mártásokat ismeri, nagy gondja már nem lehet a konyhában! Rajta hát!

1, besamel
2, fehér mártás
3, barna mártás
4, paradicsom szósz
5, vajszószok (hollandi mártás)

A besamel mártás hozzávalói: 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 5 dl tej, só, bors, szerecsendió.
Elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet. Néhány percig pirítjuk, de ne barnuljon meg. Folyamatos keverés közben, hozzáadjuk a meleg tejet. Sózzuk, borsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

A bársony vagy fehér mártás hozzávalói: 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 5 dl alaplé, só.
Elkészítése:
A vajat felforrósítjuk, de nem sütjük, mert megváltozik az íze. Hozzáadjuk a lisztet, és megvárjuk, míg felhabzik. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a meleg alaplevet. Sózzuk, borsozzuk, és a megfelelő sűrűségűre főzzük.

A barna mártás hozzávalói: 70 dkg marha, borjú, birka, sertés csont, Barna mártás_
2 evőkanál paradicsompüré, 30 dkg sárgarépa, zeller, fehérrépa, póréhagyma vegyesen, 2 fej vöröshagyma, 1 liter száraz vörösbor, 3 db babérlevél, 1 szál kakukkfű, olíva olaj, só.
Elkészítése: A zöldséget felaprítjuk, a vöröshagymát negyedlejük. A feldarabolt csontokat erős tűzön, kevés olajon sötétre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, zöldségeket, borsot, babért, kakukkfüvet, és további 6-8 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, amivel átforgatjuk. Ráöntjük a vörösbort, felforraljuk, és lassú tűzön 3-4 órát főzzük. Ha közben elfőné a levét, pótoljuk vízzel.

A paradicsom mártás  hozzávalói: 1 literhez: 5 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller,
5 dkg vöröshagyma, 1 szál kakukkfű, 4 dkg angol szalonna, 10 dkg vaj, 10 dkg liszt, 35 dkg paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg fruktóz, só, pár szem fekete bors, 1,2 liter csontlé, negyed babérlevél
Elkészítése: A kockára vágott zöldséget, hagymát, szalonnát vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, amivel tovább pirítjuk addig, míg enyhe színt nem kap. Hozzáadjuk a paradicsompürét, felengedjük a csontlével, sózzuk, fűszerezzük, édesítjük.  Simára keverjük, majd többszöri keverés mellett, 1 órán keresztül főzzük. A habot, zsíradékot, időnként leszűrjük a tetejéről, majd finom szűrőn átszűrjük, utána ízesítjük.

A hollandi mártás  hozzávalói: 12 dkg olvasztott vaj, 2 tojássárgája, Hollandi mártás
csipet só, fehérbors.
Elkészítése: A tojássárgáját vízgőzben sózzuk, esetleg egy kanál tejszínt adunk hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg besűrűsödik. Borsozzuk, de tehetünk hozzá még kevés frissen facsart citromlevet, és fehérbort is. Meleg gőzfürdőn tartjuk tálalásig

Plusz kettő hasznos, finom mártás:

Sajtmártás: elkészítése, megegyezik a besamellel, pluszban még reszelt sajtot keverünk hozzá, ami lehet többféle sajt keveréke is.

Gratin mártást csőben sült ételekhez használjuk. Hozzávalók, mint a besamel-nél, plusz 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejszín, reszelt sajt
Elkészítése: A vaj felét felforrósítjuk, és a liszttel, tejjel besamelt készítünk. Levesszük a tűzről, majd a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és lassan hozzákeverjük a mártáshoz. A maradék vajat is hozzáadjuk, sózzuk, végül belekeverjük a reszelt sajtot is.
Sok sikert hozzá!

Ha a mártásokon kívül az egészséges receptek is érdekelnek, ráadásul szereted az AJÁNDÉKOKAT….
A 20 legfinomabb chia puding receptje lehet most a tiéd!
Iratkozz fel, és szerezd meg még ma!

[mc4wp_form id=”1769″]