Vásárlási útmutató

fruit-bag-fresh-start-morning-shoppingSzeretnék pár hasznos tippet adni ahhoz, hogy mit, hol vegyél meg. A felsorolásban feltűnhet a zsemlemorzsa hiánya. Nem véletlen! Fehér lisztes kenyérből készül ez is, ezért a kerülendő élelmiszerek listáját gyarapítja. Mit használj helyette? Hát zabkorpát!
Picit bővebben arról, hogy mire lehet szükséged, hogy egészségesebben tudjál táplálkozni, itt olvashatsz.

Interspar:

Teljes kiőrlésű liszt, (ebből kétfélét szoktam váltogatni, az egyik spar saját márkás, bio, ha jól emlékszem 380 ft a másik a nagyi titka 270 ft körül van)

Barna rizs (nagykun ez a legolcsóbb)

keményítő

tengeri só

teljes kiőrlésű tészták

vaj (nem poharas és nem margarin az minősül vajnak, aminek a zsírtartalma legalább 80%)

mirelitek zöldségek, halak

fűszerek

Lehet kapni továbbá fruktózt, és nyírfa cukrot, mézet is itt. Amint látod, elég kicsi a multiknál beszerzendő áruk listája. Úgy fog csökkenni az ott megvásárolható dolgok listája, ahogy válsz egyre inkább egészségtudatos fogyasztóvá.

Aldi: 

olíva olaj (7,5 dl 1.490 ft) Ennyibe kerül a lidl-be is.

zabpehely teljes magból (citromsárga papírtasakos)

sajtok (valamivel jobb minőségűek, mint a multikban kaphatók)

Piac:

Zöldséget, gyümölcsöt, húst, mézet a piacról tudod beszerezni, ott is a saját terményeiket árusító termelőktől. A hüvelyeseket, és a tojást is érdemes itt megvenni, olcsóbbak és jobbak mint a szuperekben.

Gyógynövényboltokban:

Az igazán jó gyógynövény, vagy bio boltban, most már egyre több mindenhez hozzá tudsz jutni, sokszor olcsóbban, mint máshol. Érdemes a piac után, itt folytatni a bevásárlást.

zabkorpa (zsemlemorzsa helyett, fél kg 430 ft)

teljes kiőrlésű búzadara (1kg 660 ft)

 kókuszzsír (1 kg 1.490 ft)

lehet kapni itt is édesítő szereket, kölest, quinoát, hajdinát, stb., teljes kiőrlésű liszteket, és teljes kiőrlésű tésztákat is.

Tejtermékek:

Minden városban, faluban van most már lehetőség házi tej, vaj, tejföl, sajt, túró beszerzésére. Részesítsd ezeket előnyben a boltival szemben! Joghurtból válaszd a natúrt, majd ízesítsd otthon friss gyümölcsökkel, mézzel, vaníliával. Pudingot is jobb, egészségesebb, ha otthon főzöl. (többet olcsóbban készítesz és mentes a rengeteg cukortól, tartósító szertől, stb. amit beleraknak)

Egy nyaralás alkalmával vagy ha ismerősök járnak külföldön (kérd meg őket, hogy vegyenek neked), olcsóbban be tudunk szerezni sok mindent. Például Olaszországban az olíva olajat, tésztákat, lisztet.

Innen ki tudod nyomtatni saját bevásárló listád. Tedd ki a hűtőre vagy egy jól látható helyre, hogy frissíteni tudd amikor szükséges.

Tipp: Amint észre veszed, hogy valami elfogyott, azonnal jegyezd fel. Ne halogasd mert amikor leülsz, hogy összeírd a bevásárolni valókat, biztos ki fogsz felejteni valamit.

Így néz ki összesítve a bevásárló lista:
teljes kiőrlésű liszt
barna rizs
keményítő
tengeri só
vaj
teljes kiőrlésű tészták
mirelit zöldségek, halak
fűszerek
extra szűz olíva olaj
kókuszzsír
zabpehely teljes magból
zabkorpa
teljes kiőrlésű búzadara
édesítő szerek
házi tejtermékek
friss termelői zöldségek, gyümölcsök, húsok,
hüvelyesek, tojás, méz

Vélemény, hozzászólás?