Bevallom, hallottam már róla régebben is, de eddig még sosem próbáltam.
Óriási hiba volt, amit most próbálok helyre hozni, csak a család nehogy belefulladjon a végén a sok cobbler-be…
A variációk száma ennél a sütinél tényleg végtelen. A tésztája puha omlós, pikk-pakk összegyúrod. Nem kell pihentetni, nem kell nyújtani, sem formázni, ha nem akarod, csak fogj egy kanalat, és halmozd ezzel a gyümölcsréteg tetejére a tésztát.
Na igen…a gyümölcsréteg… Lehet szezonális, mirelit, konzerv, befőtt, szilvás, körtés, szőlős, almás, meggyes, barackos, ízesítheted, citromlével, fahéjjal, rummal, gyömbérrel, darált magokkal, vagy azzal, ami épp eszedbe jut. Ettől is olyan fantasztikus! És, hogy még mitől? Attól, hogy a cobbler bármilyen hőálló edényben megsüthető.
Hozzávalók egy 20*30 cm sütő tálhoz tejmentesen:
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 cs. sütőpor
5 dkg finomítatlan nyers nádcukor, vagy eritritol
2 tojás
15 dkg kókuszzsír
2 dl rizstejszín, vagy szója joghurt
(minél több zsiradék kerül a tésztába, annál omlósabb lesz, a kókuszzsírtól viszont egyébként is omlósabb tésztát kapunk, mint a vajjal készült verzió lenne)
Hozzávalók tejtermékkel:
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 cs. sütőpor
5 dkg finomítatlan nyers nádcukor, vagy eritritol
2 tojás
15 dkg vaj
2 dl habtejszín
Hozzávalók a gyümölcs réteghez:
2 kg szilva, vagy 3 kg körte
Ízlés szerint kevés édesítés,
citromlé, fahéj, rum aroma, gyömbér, stb.
1 evőkanál keményítő
Elkészítése:
A szilvákat magozd ki, vágd kétfelé, kevés édesítővel, és az ízlés szerint kiválasztott fűszerezéssel együtt kezdd el párolni. A körtét, almát természetesen kockára vágva. Nem kell agyon főzni, csak épp annyira, hogy picit megpuhuljon, esetleg összeessen. Amikor elérte a kellő állagot, a keményítőt egy kevéske hideg vízzel elkeverve, add a gyümölcshöz. Kétszer, háromszor összeforgatod, és már be is sűrűsödött. Ez alatt az idő alatt, bőven el tudod készíteni a cobbler tésztáját. Gyúrd össze a hozzávalókat, és kész is!
A sütőt melegítsd elő 200°C-ra. Az elkészült gyümölcsöt borítsd a sütőtálba (nem kell kikenni), egyengesd el, majd kanalazd a tetejére a tésztát, vagy formázz belőle kisebb pogácsákat, amiket lapíts le kb. 1-1,5 cm vastagságúra a tenyeredben. Tedd sütőbe, süsd aranybarnára, ami kb. 25 perc lesz. Sok sikert hozzá!
Készítettem már vékonyabb, és picit vastagabbra hagyott tésztával is. Nekem, nekünk a vékony tésztás cobbler ízlett jobban, de ahány ház, annyi szokás.
A gyümölcsréteg nem igényel különösebb édesítést, hiszen a gyümölcsök önmagukban is éppen elég édesek lehetnek.
Újdonsággal bővül a konyhasuli oldala!
Mostantól minden olyan sütemény, vagy főétel alapanyagot meg tudsz rendelni tőlem, aminek a receptje kikerül a blogba, és hozzávalói nem igényelnek hűtést.
Pontosan hogyan is működik ez?
Te meglátod, megkívánod, kiválasztod, és a megrendelem gombra kattintva jelzed felém rendelési igényed. Ezek után, én fogom a jelzésed, majd elmegyek bevásárolni a kiválasztott süti, étel receptjében leírtak szerint, hogy minden hozzávalót beszerezzek. Kimérem neked az alapanyagokat, attól függően, hogy hány adagot rendeltél, és nagy odafigyeléssel, körültekintéssel becsomagolom őket külön, külön. Amint ezzel megvagyok, már szaladok is a futárhoz, hogy minél hamarabb kézhez kapd a csomagod.
Neked pedig már nem lesz más teendőd vele, mint kibontani, összekeverni, és a sütőbe, fazékba dobva elkészíteni. Ugye milyen egyszerű, és időtakarékos?
A cobbler tésztájának a hozzávalóit 2.490 Ft/adag áron (20*30 cm tepsi) tudod megrendelni.
A postaköltség 990 Ft (10.000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes)
Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!