Mondjunk le a szalámiról?!

Mondjunk le a szalámikrólEgyre több helyről hallani, hogy a szalámik károsan hatnak a szervezetünkre. De miért és hogyan? Erre a kérdésre kerestem meggyőző érveket, amiket mai bejegyzésemben foglaltam össze nektek.

Szalámik, kolbászok tartósítására használt szer a Nátrium nitrát (E251) ami például a puskapor egyik alapanyaga a salétrom. Oxigénnel érintkezve pedig átalakul Nátrium nitritté (E250), amiből káros hatású anyagok, nitroaminok képződhetnek. A nitroaminok növényvédő szerek és kémiai robbanó anyagok. Ezeknek a szereknek pedig rákkeltő hatást tulajdonítanak. Mivel oxigénnel érintkezve alakul át és a vízben van jócskán oxigén is, ezért az átalakulás a gyomrunkban is könnyen létrejön.

A Nátrium nitrit DNS és májkárosodást okozó tartósító szer, engedélyezett napi mennyisége testtömegtől függően 2-6 mg. Túlzott bevitele, ami más termékekből is származhat, könnyen felboríthatja a sejtanyagcserénket, szív-érrendszeri, vese és ízületi károsodást okozhat, vízvisszatartó hatású, ráadásul cukoréhséget kelt.

Hogy mi mindent tesznek a szalámikba…hallani is rossz!
A sertés vagy szárnyas összes és tényleg minden egyes részét, így a köröm és bőrke, de némelyikbe még a csontot is beledarálják. Emberi fogyasztásra egyébként alkalmatlan „dolgok” kerülnek bele. Egyes kutatások szerint a húskészítményekben kb. tízszer annyi káros anyag halmozódik fel, mint a növényi eredetű táplálékokban. Ezért jobban tesszük, ha mérsékeljük vagy lehetőség szerint teljesen elhagyjuk ezen termékek, vagyis a szalámik fogyasztását.

De akkor mit együnk helyette? Mondjunk le a szalámikról.
Mi kerüljön a kenyérre és mit csomagoljunk a gyereknek az iskolába, ha nincs szalámi?
Nagyon egyszerű!
Vegyél a hentesnél friss disznóhúst, ami lehet csont nélküli karaj vagy akár tarja is, alaposan dörzsöld be ízlésednek megfelelő fűszerekkel, és egészben süsd meg. Ha kihűlt szeleteld vékony szalámiszerű szeletekre és ezt rakd a kenyérre vagy csomagold a suliba.
Finomabb, egészségesebb ráadásul olcsóbb is, mint a szalámik. Szalámi

Ezen kívül is számos alternatíva létezik még, például a különböző krémek, pástétomok, amiket otthon nagyon egyszerűen el tudsz készíteni te is.
Ilyen a körözött a padlizsánkrém, tepertőkrém, különböző vajkrémek, amihez csak vaj, tejszín és fűszerek kellenek, vagy a tojáskrém. Sok sikert hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!