Olajok és felhasználásuk

Spanish_Olive_OilA szív és érrendszeri betegségek elkerülésére irányuló felvilágosítási reklámoknak (is) köszönhetően, ma már egyre többen vannak, akik az egészségükre azzal is vigyáznak, hogy az állati eredetű (sertés zsír, libazsír) telített zsírsavakat tartalmazó zsírokat lecserélik növényi eredetű, koleszterinmentes, telítetlen zsírsavat tartalmazó olajokra.

A telített zsírsavak fogyasztása kedvezőtlenül hat a keringési rendszerre, növeli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. A telítetlen zsírsavakat (linolsav, omega 3, omega 6) tartalmazó hidegen sajtolt olajak, elengedhetetlenek az egészséges élet fenntartásához.  

A szárnyasok zsiradékai telített zsírokban szegényebb, telítetlen zsírokban gazdagabb, mint más állati eredetű zsírok, ezért kedvezőbb hatással bírnak a szív és érrendszerre.

A sertés zsírt az állat, bőr alatti szalonnájából vagy a szervek között elhelyezkedő hájból, olvasztással nyerik ki. Színe fehér vagy viasz sárga, illata kellemes tepertő illat.

Az étolajokat különböző, nagy olajtartalmú növényekből, azok magjából készítik, préseléssel, sajtolással. A fennmaradó mennyiséget pedig különböző vegyszerekkel kémiai úton vonják ki a növényből.  Ilyen a sansa megnevezésű olívaolaj is, ami abszolút értéktelen olaj típus. Részesítsük előnyben a hidegen sajtolt, nem kémiai eljárással kinyert olajokat. Ezeket mindig nyersen, hevítés nélkül adjuk az ételhez, mert csak így őrzik meg értékes élettani hatásukat. Sütéshez, főzéshez használjunk például kókuszzsírt.

A napraforgó olaj hazánkban a legnépszerűbb, hiszen semleges íze miatt szinte bármihez felhasználható. Egészségesnek viszont csöppet sem mondható. A legjobb diétás ételek is elvesztik fogyasztó hatásukat a napraforgó olaj miatt. Igaz, hogy ez olcsóbb, ám hosszú távon kifizetődőbb egészséges olajokat használni. „Egy kémiai labor teljes arzenálját bevetik annak érdekében, hogy sikerüljön 20% extra olajat kinyerni a magból, amit korábban a takarmányba kevertek.  Az olajat, aztán mindenféle módon “kezelik”, hogy olyan legyen, amit a háziasszony szeme elvár. Savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, és megpróbálnak belőle minden méreganyagot kiszedni, amit előtte pár perccel belekevertek. Sikertelenül. Belekerül szinte minden ipari péksüteménybe, ez a margarinok alapanyaga, sőt ebben úsznak a heringek az olajos halas konzervekben. Mivel sokkal kevésbé romlandó, mint a nyers vagy szűz változatai, a konzervipar is ezt használja. Ebből készülnek azok az olcsó “sajthoz hasonlító tárgyak”, amikkel a pizzériák meghintik az ételeiket, és amivel az olcsó, házhoz szállított ebédek gyártói is dolgoznak. Az olajokat és zsírokat deríteni, fehéríteni kell, hogy a nemkívánatos színes anyagot eltávolíthassák. Részben azért, mert ezek a színes anyagok az összetételük alapján az olaj ízét negatívan befolyásolnák, másrészt a fogyasztó a színt zavarónak találná. Ezért az élvezhetőséget vagy az eladhatóságát korlátozná.”  Az idézett szöveg az olajnövények, növényolaj gyártás szakkönyvből való.

Az olívaolajok a legszélesebb körben ajánlott olajfélék. Magas egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavösszetétele, népszerű konyhai alapanyaggá tette. Tanácsos hevítés nélkül alkalmazni, mert hő hatására jelentősen veszít kedvező kémiai összetételéből. Az extra szűz olívaolaj rendszeres fogyasztása megvédi az érrendszert a meszesedéstől, csökkenti a vér koleszterin szintjét, a trombózis a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Jelentős mennyiségű értékes tápanyag, vitamin, antioxidáns található benne. Nem csak a szívre, de a májra a bélrendszerre és az izmokra is jótékony hatású. Legértékesebb az extra szűz olívaolaj, amely a legjobb minőségű olajbogyótermésből készül. Jó minőségűnek számít a szűz olívaolaj is, de ezt intenzívebb préseléssel nyerik és a kevésbé jó minőségű termést is felhasználják hozzá. Amit érdemes elkerülni az a sansa névvel ellátott olíva olaj. Teljesen értéktelen a megmaradt már kisajtolt olajbogyókból oldószerrel, kémiai úton kinyert olaj típus.

A repce olaj manapság egyre népszerűbb a tudatosan táplálkozók körében. Íze, illata semleges, kissé dióra emlékeztető. Nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Fontos szerepe van az érelmeszesedés és a szívinfarktus elleni küzdelemben. Jól tűri a hevítést.

A kukorica olaj aranysárga színű, szinte teljesen szagtalan, magas linolsav, E vitamin, kálium tartalommal bír. Ebben a formában fogyaszthatjuk fenntartások nélkül, viszont kerüljük finomított változatát, ami halványabb színű, szinte teljesen színtelen és szagtalan is. Legjobb, ha kukoricacsíra olajat fogyasztunk, aminek magas a telítetlen, esszenciális zsírsav és E vitamin tartalma.

A mogyoró olaj, kedvező élettani tulajdonságai miatt igen keresett alapanyag. A telítetlen zsírokon felül tartalmaz némi fehérjét és nyomelemeket, magas E vitamin tartalommal bír, viszont 20%-ban tartalmaz telített zsírsavakat is. 230°C-ig hevíthető.

A tökmagolaj, jellegzetes, aromás olaj. Felhasználása nyersen, hevítés nélkül történjen. Jótékony hatása közismert. Adhatjuk salátákhoz vagy már elkészült ételekhez hozzá keverve. Koleszterinszint csökkentő, érelmeszesedést lassító, értisztító, agyi keringést javító hatása van. Méregtelenítő, májregeneráló olaj.

A szőlőmag olaj magas antioxidáns, C, B, E vitamin tartalmú olaj. Értisztító, koleszterincsökkentő hatású. Fontos szerepe van a rák megelőzésében. Használhatjuk főzéshez és hidegen salátákhoz. Fogyasszuk bátran!

Mandula olaj fontos szerepe van a bőr védelmében, külsőleg bőrnyugtató regeneráló, belsőleg a már elkészült ételhez keverve a gyomor és bélproblémákra nyújt megoldást. Különleges ízt ad a salátáknak, süteményeknek.

A lenolajat a legegészségesebb olajok között tartják számon. 58%-os háromszorosan telítetlen linolsav és E vitamin tartalmú olaj. Minőségét rövid ideig őrzi meg, főzéshez, sütéshez egyaránt használható.

A szezámolaj az ázsiai konyha egyik leggyakrabban használt alapanyaga. Kiemelkedően magas kalcium tartalma mellett, számos zsírban oldódó vitamint tartalmaz. Hidegen, de hevítve is felhasználható. Jól tűri a főzést, hirtelen sütést.

A szója olaj 50%-ban tartalmaz linolsavat, 62%ban pedig többszörösen telítetlen zsírsavakat. Semleges íz világának köszönhetően, sokrétűen felhasználható. Akár bő olajban sütéshez, akár hidegen felhasználva, de süteményekhez is ideális.

A kókuszzsír az egyik legtermészetesebb zsírféle. 90% feletti telített zsírsav tartalma ebben az esetben semmilyen egészségkárosító hatással nem jár együtt! Hogy miért? A zsírokat nem csupán aszerint osztályozzuk, hogy azok telítettek vagy telítetlenek. Létezik egy más szempontrendszerű felosztás is, amely az adott zsírsavban lévő szénlánc hossza szerint sorolja be a zsírokat. A legtöbb zsiradék, hosszú láncú zsírsavakból áll, jellemzője, hogy lebontásukhoz szervezetünknek enzimeket kell termelnie. Az átlagostól eltérően azonban a kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmaz, így azok lebontása semmilyen módon nem megterhelő, testünk azonnal elégeti azokat és energiát állít elő belőlük. Fogyasztása nagyban elősegíti szervezetünkben a vitaminok, ásványi anyagok és a zsírban oldódó tápanyagok felszívódását. Kiválóan hevíthető magas hőfokon is. A megszokott olajoktól eltérően pedig többször is felhasználható sütésre. Kiemelkedő stabil molekuláinak köszönhetően többszöri hőhatás után sem keletkeznek benne mérgező, rákkeltő anyagok. Rendkívül nagy immunerősítő, antibakteriális hatással bír.