Maradékok felhasználásával fantasztikus dolgok születhetnek.
Mostani receptem ráadásul szénhidrát szegény és gluténmentes is! Tökéletes ebéd illetve vacsora tipp!
Nem kell kidobni az előző ebédből megmaradt hozzávalókat. Ebben a lepényben újjászülethet zöldség, hús, szalonna, sonka, sajt egyaránt. Tejre vagy tejszínre meg tojásra lesz hozzá még szükséged és kezdődhet a sütés.
Hozzávalók a lepény tésztájához:
1 fej karfiol
1 tojás
10dkg reszelt laktózmentes sajt
só
bors
Hozzávalók a töltelékhez:
Amit épp találsz otthon maradékot.
különböző zöldségek aprítva, szalonna, főtt vagy sült hús
5 tojás
10 dkg laktózmentes sajt
2,5 dl laktózmentes tej vagy tejszín
só
bors
A lepény elkészítése:
A karfiolt miután megtisztítottad és rózsáira szedted, tedd késes aprítóba, daráld morzsalékosra. Tedd hőálló keverőtálba és mikrózd 5 percen keresztül. Hagyd kissé kihűlni, majd konyharuhába átöntve csavard ki belőle a vizet. Keverd hozzá a tojást, reszelt sajtot, sót, borsot és simítsd sütőformába. 200°C-on süsd a tésztát 15 percen keresztül.
A töltelékhez keverd össze alaposan a tojásokat, tejet, reszelt sajtot, sót, borsot. A kiválasztott betétet pl.: sült szalonna darabok, sonka, zöldségek, szórd a félig megsütött alapodra, majd ezt öntsd nyakon a tojásos, tejes keverékkel. Tedd újra sütőbe kb. 40 percre, amíg meg nem szilárdul a tölteléked a lepényben. Kihűlés után szépen szeletelhető.
Jó étvágyat hozzá!