Almás-diós pite

Almás-diós pite.Az ősz közeledtével, nekem valahogy mindig az almás dolgok , azon belül is a piték jutnak először eszembe. Ilyenkor több lepény, pite, felfújt kerül az asztalra, természetesen nem csak almából. Nyár végén, ősz elején érik a barack, szilva, szőlő, áfonya, körte is például. Ezek mindegyikéből képzeletet felülmúló süticsodák készülhetnek! Érdemes variálni, kipróbálni mindegyiket, hidd el megéri.
Most mégis miért pont almásat hozok neked?

Mert az alma mondhatni, mindig kéznél van. Bárhol, bármikor könnyen beszerezhető, és mindenki szereti. A többi gyümölcs pedig rád van bízva…

Ebben a pitében igazi harmónia uralkodik. A citromlé savasságát tökéletesen ellensúlyozza a méz édessége, amire az alma, fahéj, dió mix teszi fel a koronát.
Pazar összeállítás!
Mindez pedig tejtermék mentes kivitelben, egyszerű, igazán omlós, szinte már porhanyós tészta ölelésében.

Hozzávalók a tésztához:
23 dkg teljes kiőrlésű liszt
fél cs. sütőpor
5 dkg finomítatlan nyers nádcukor, vagy eritritol
5 dkg méz
1 tojás
2 tojás sárgája
10 dkg kókuszzsír

Hozzávalók a töltelékhez: Almás pite dióval_
1 kg alma
1 citrom leve
4 evőkanál méz
1-2 teáskanál fahéj
3 dkg kukorica keményítő
6 dkg dióbél
5 dkg mazsola

Elkészítése:
Először az omlós tésztát állítsd össze. Ehhez mérd ki a lisztet, add hozzá a sütőport, majd a kókuszzsírt. Üsd bele a tojást, és a sárgákat, majd a mézzel, nádcukorral, vagy eritritollal együtt alaposan dolgozd össze. Gyúrjad, amíg össze nem áll egy gömbbe a tészta. Csomagold fóliába, és tedd hűtőbe kb. fél órára. Ez alatt el tudod készíteni a tölteléket. Az almákat hámozd meg, majd vágd kockára, locsold meg őket citromlével, nehogy bebarnuljon. Add hozzá a mézet, fahéjat, keményítőt, és folytonos kevergetés közben picit párold meg az almát. Ha elkészült, add hozzá a diót, ízlés szerint a mazsolát, forgasd össze az egészet.
Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra, kókuszzsírral kend ki a pite formád.

A hűtőből kivett tésztát, oszd kétfelé, nyújts ki először csak az egyiket kör alakúra. Legyen picit nagyobb, mint a forma alja, hogy a tésztát fel tudd hozni a sütőformád oldalára is. Ezután nyújts ki a másik adag tésztát is, ez kerül a tetejére. Borítsd a tölteléket a tésztával kibélelt piteformába, majd takard be a másik felével. Nyomkodd össze a széleket, hogy egymáshoz ragadjanak, vagy ha esetleg szétesik a tészta, tapassz a lukakra foltokat. Hidd el, nem fog látszódni, ha kisült. Villával szurkáld meg a tetejét, kend le felvert tojással, és 30-40 percre tedd sütőbe. Süsd, amíg szép aranybarna nem lesz. Sok sikert hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!