Mikor, mit ehetek, és mennyit?

72920.fogyokura_napszak.wSegítségeddel közvéleményt kutattam, mi az, ami mostanában foglalkoztat téged címmel. Nagyon sok visszajelzést kaptam tőletek, amik közül párat cikkbe foglalok. Íme az egyik:

„Mikor, hány óráig szabad enni, és miért?”

Enni mindig, mindent kell, és szabad is, akár még este 10-kor is, csak nem mindegy mit, és mennyit!

Tehát a kérdés nagyon jó, köszönöm!

Kezdjük a reggellel. A szervezetünk reggel működik a legmagasabb fokozaton, igazából ekkor pörög, dolgozik a legjobban, vagyis sok „üzemanyagra” van szüksége ahhoz, hogy kellő energiával tudd elindítani a napot. Ezért nagyon fontos, hogy reggelizz!

Reggelizni, de mit!
Bármit!
Amennyiben nem tudsz lemondani a fehérlisztes péksütikről, a tortákról, a különféle egyébként nem ajánlott „finomságokról”, úgy azt tanácsolom, csoportosítsd át őket reggelre. Ekkor még bátran fogyaszthatod őket, hiszen a szervezeted olyan magas fokozaton dolgozik, hogy mindenféle plusz mozgás nélkül is elégeti, felhasználja ezeket a dolgokat.
Fogyókúrázók szempontjából nézve is ugyan ez a helyzet! Egyél bátran, bármit, de szigorúan csak a reggeli, délelőtti órákban!

Amennyiben már gyakorlott életmódváltó vagy, a legjobb reggelik a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, péksütik, zöldségek, tejtermékek, gyümölcsök. Ezen kívül még az olajos magvak, méz, a zabpehely, zabkorpa, és az ebből készült ételek, kásák, müzlik látják el igen sok energiával mind a tested, mind az agyad. Ezeknél jobb napindító üzemanyag nincs is!

A tízórait sem érdemes kihagyni, még ha csak egy pohár joghurt is az, mert ez által elkerülhető a délben rád törő farkaséhség, amit ugye tudod, hogy nem lehet csillapítani, aztán meg végig szenveded az egész napot a teletömött pocakoddal…Rémálom!

Szóval tízóraizni, de mit?
Ha becsületesen reggeliztél, tényleg elég lesz valami apróság is. Szóba jöhet a natúr joghurt (amibe te rakod a friss gyümölcsöt cukor nélkül), bármilyen gyümölcs, egy marék olajos mag bármelyikből, akár vegyesen is, teljes kiőrlésű kenyér, vagy péksüti, tejtermékek (sajt, túró, kefir, stb.)

Nem kell sokat enni, annál is inkább, mert most már egyre lassabban dolgozik a szervezet. Már nem teljes kapacitáson pörög. A nap előrehaladtával bizony a szervezetünk működése is csökken. Ezért az ebédnél szükség lesz egy kis odafigyelésre.

Ebédelni, de mit?
Ha este edzésre mész (mert feltételezem, hogy szoktál), akkor szénhidrátot (tészta, rizs, krumpli, főzelékek rántással, kenyérrel stb.) kell enned, mert csak ebből lesz elég energiád végigcsinálni az órát. Azon a napon, amikor nincs edzés, ketté kell választani a fehérjét a szénhidráttól. A kettőt nem esszük együtt és ez nagyon fontos! Lehet husit, halat enni salátával, savanyúsággal, gyümölcskompóttal.  A fasírozottból hagyd ki a rizst, helyette zabkorpát keverj bele és így már nem hizlal. Ezt is salátával, savanyúval vagy gyümölccsel. A rántott húst is zabkorpába kell forgatni liszt nélkül. (először tojásba, aztán zabkorpába és kevés olajon, sütőben kisütni)

Tulajdonképpen ebédre eheted az eddig megszokott dolgokat, icipicit átvariálva, odafigyelve. Semmi megvonás, csak áttervezés. Nem így az uzsonna! Bizony itt már lemondás is lesz…

Uzsonnázni, de mit?
Még lassabban dolgozik a szervezeted, mint eddig, ezért ha fogyni szeretnél szükség lesz némi megszorításra. Mégpedig: gyümölcsöt, kenyeret, péksütit, még ha teljes kiőrlésű is, kizárólag 15 óráig fogyassz. Akár milyen hihetetlen is, a gyümölcs szénhidrát, és egyikben, másikban bizony elég sok a gyümölcscukor.
Viszont a savanyú, bogyós gyümölcsök korlátlanul fogyaszthatóak, mint pl. az áfonya, ribizli, málna, szeder, stb.
Lehet natúr joghurt bogyósokkal keverve vagy zabkorpával is, ami eltelít és ráadásul színtiszta rost. Nagyon kedvezően hat az emésztésre és kipucolja a belekre rakódott fölösleges „anyagokat” is, amikor távozik.

Főzz ebből tejbe „grízt” egy liter 1,5%-os tejhez kell 15 dkg zabkorpa.
Fel kell forrósítani a tejet, és nagyon lassan, szinte szitálva belekeverni a zabkorpát. Le is lehet zárni a tűzhelyet, és fedő alatt hagyni kb. 20-25 percig, utána alaposan össze kell keverni, hogy tejbegríz állaga legyen. Édesítést nem nagyon igényel, de ha szükségét érzed, egy kevés eritritol mehet bele.
Uzsonnára is egyed bátran, és vacsira is, mert nem hizlal. Akár este 10-kor is, vagy ha falásrohamod van.  Aztán itt is jöhet a kefir vagy saláta natúr joghurttal, sonkával, tojás bármilyen formában. Az uzsonna már kenyér nélkül történik! Amennyiben este edzésre mész, és kimerültnek érzed magad, uzsonnára még nyugodtan megehetsz egy banánt egy almával is akár, ez plusz energiát ad. (én is ezt szoktam) Ezeken kívül uzsonnára is bátran fogyasztható az, ami vacsorára, és itt is igaz, ha uzsonnázol, azzal elkerülöd az esti farkaséhséget, ami….de ezt már tudod!

Este már nagyon alacsony fokozaton működik a szervezetünk, anyagcserénk, így még inkább szelektálni kell, ám elhagyni semmiképpen se hagyd el, viszont felejtsd el „az este 6 után már nem szabad enni” című mondatot!

Vacsorázni, de mit?
A vacsi is nagyon fontos, főleg ha edzés után vagy. Ilyenkor meg kell támogatni a kimerült szervezetet, hogy újra töltődjön. Jöhetnek a fehérjék, amik az izmokra is jótékony hatással vannak. Este már csak ezt (fehérjét) egyél. Itt is szempont a mértékletesség!
Most sem szabad kenyeret fogyasztanod!
Jöhet az ebédről esetleg megmaradt husi, salátával, hal salátával, tojás bármilyen formában (egy jó kis hagymás,paprikás, sonkás rántotta), sajt, sonkával, zöldséggel, kefir, körözött (amit te készítesz otthon) szintén zöldséggel, virsli mustár, ketchup, majonéz nélkül.
A virslit is beleszelheted a rántottába, vagy megsütve sajtot szórva rá fogyaszd, padlizsán krém, ami nagyon finom vajretekkel és paradicsommal.  Olyan szalámik jöhetnek szóba, amik vizet tartalmaznak, és nem zsírosak tehát a vastag kolbászok, mint pl. a téliszalámi nem jók.
Sajtok közül, amik nem hizlalnak: edami, óvári, anikó, mozzarella a trappista sajnos hizlal.

A padlizsánkrém receptje: 2 padlizsán (megsütve), 2 g. fokhagyma, fél fej vörös hagyma, 1 egész tv paprika, só, bors, bazsalikom, 1-1,5 dl olíva olaj. Csak össze kell turmixolni, és készen is van. Mehet még bele pár szem dió és akár egy kevés feta sajt is.

Ami nagyon fontos tényezője az étkezéseknek, az a mértékletesség! Tartsd mindig szem előtt, egyél bátran, de semmiből se túl sokat!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!