Miért jobb egyik mint a másik?

tippek-a-ludashoz

Nézzük meg egy rövid összehasonlító cikkben, hogy mi a különbség két alapanyag között. Miért lehet jobb egyik mint a másik?  Lisztek, rizs, olaj és a cukor.

Fehér liszt vagy teljes kiőrlésű

A fehér lisztet gyakran emlegetik nullás lisztként is. Nagyon találó elnevezés, mert beltartalmi értéke 0, vitamin és ásványi anyag tartalma 0, nagyban hozzájárul az elhízáshoz és számos betegség kialakulásához. (mesterséges vegyi anyagokat adnak a fehér liszthez, propilén-glycolt, hogy fehér maradjon a kenyér, diacetiltartaric-savat, hogy megóvja az összemenéstől, kalcium-szulfátot, hogy könnyebben megkeljen a tészta) Vagyis a fehér lisztből készült termékek az emberi szervezet számára értéktelen,nem hasznosítható alapanyagok. Pillanatok alatt cukorrá válik a szervezetünkben, amitől hirtelen akár a duplájára is ugorhat a bevitt cukor mennyiségünk. Ahhoz, hogy szervezetünk jól működjön, megfelelő minőségű táplálékkal kell ellátnunk. Mint az autóknál az üzemanyag, nem mindegy, mit tankolsz a kocsidba. Míg az egyik üzemanyagtól vígan pöfékelve elgurulgat a másiktól csak köhögve vánszorog.  Így a fehér lisztet nem nevezhetjük tápláléknak.

A teljes kiőrlésű liszt és az abból készült termékeknek magas a rost, vitamin és ásványi anyag tartalmuk. Nem hizlal (egy szelet t.k. kenyérben csak 70 kalória van, nem több mint egy almában). Tápláló, élettani szempontból a legértékesebb lisztfajta. Hosszabb láncú szénhidrát tartalmának köszönhetően felszívódása az emberi szervezetben sokkal elnyújtottabb, mint a fehér liszté, ezért tovább érezzük magunkat jóllakottnak és nem okoz olyan nagymértékű inzulinszint megugrást sem. Lefordítva ez annyit tesz, hogy ha teljes kiőrlésű termékeket fogyasztunk, abból kevesebbet is elegendőnek fogunk érezni, hosszabb ideig bírjuk éhségérzet nélkül és a szervezetünket is megkíméljük az indokolatlan inzulintermeléstől. A fehér liszt gyorsan megemeli a vércukor szintünket, rövid ideid tartja magasan, majd ugyan olyan gyorsan le is esik, sokszor alacsonyabbra, mint volt, ezáltal fáradtabbnak, levertebbnek érezzük magunkat. (ez érvényes minden finomított alapanyagra, mint a kristálycukor is) A t.k. liszt ezzel szemben lassabban emeli a vércukor szintet, hosszabb ideig tartja fent egyenletesen és lassabban is csökken, ezáltal elmarad a fáradtság, levertség érzete.

A lisztekről bővebben itt olvashatsz.

Fehér rizs vagy barna rizs

Amit az előbbi két lisztnél leírtam az nagy általánosságban mindenre érvényes. A fehér rizs is finomított élelmiszer, hiszen eredetileg nem fehér, hanem barna színű. A fehér szín további feldolgozás eredménye: a szemekből eltávolítják a csírát és a mag belső héját a korpát, utána  fényesítik. Engedjétek meg, hogy az egyszerűség kedvéért (bár helytelenül) én most ezt a folyamatot hántolásnak hívjam. Legmagasabb tápértéke a barna rizsnek van, ugyanis a hántolás és fényezés során a B vitaminok 70%-át, a vastartalom 60%-át elveszítik. A hántolt, fehér rizsnek magas a glikémiás indexe, ezért nem ajánlott cukorbetegeknek és túlsúlyban szenvedőknek. A rizs teljes értékű táplálék, egészséges, komplex szénhidráttal látja el a szervezetet. Koleszterin és szódium mentes, nem allergiakeltő, minimális zsírt tartalmaz. Az egyik legkönnyebben emészthető és hasznosuló fehérje. A rizs mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza.

A barna rizs az egyik leg egészségesebb és teljes értékű táplálék. Magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas, B1, B3, B6 vitamin tartalma, E, K vitamint és nyomelemeket is tartalmaz. A magas szelén tartalom segít megelőzni különböző rákos megbetegedések kialakulását. Csökkenti a koleszterin szintet, ezáltal megelőzhetőek a szív és érrendszeri betegségek. Stabilizálja a vércukor szintet, gluténmentes.

A fehér rizs leírásával elég egyszerű a dolgom. Mindenben az ellenkezője annak, amit a barna rizsről írtam és a rost tartalma is csak negyede a barna rizsének.

Napraforgó vagy olíva olaj

A zsírok szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyagok. Energia forrásként szolgálnak. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) kizárólag zsírokkal együtt szívódnak fel. Segítenek a testhőmérséklet szinten tartásában, szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez. Butaság száműznünk az étrendünkből a zsírokat!

Az olívaolaj sok helyen ma is gyógyszer. Világossárga vagy zöld színű, könnyen emészthető olaj. Legértékesebb fajtája az extra szűz olívaolaj, ami az olívabogyó első hideg préseléséből származik.  Felhasználása igen széleskörű: saláták hoz, tésztafélékhez, főzéshez is kiváló, fűszerolajokat is ebből érdemes készíteni. Előnyösen hat az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére, megóvja az érrendszert a meszesedéstől, meggátolja a zsírok lerakódását az erekben. Az olívaolaj melegít és gyógyít.  Gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyeknek előnyös tulajdonsága, hogy csökkentik a vérben lévő LDL-koleszterin szintjét, így fogyasztásuk segít megelőzni, hogy a vérerek falán lerakódások, plakkok alakuljanak ki.
Jelentős mennyiségű értékes tápanyag, vitamin, antioxidáns van benne, és nemcsak a szívre, hanem a májra, a bélrendszerre és az izmokra is jótékony hatású. A jó olívaolaj világos színű, kellemes illatú és üde ízű. A száznál több olajféle közül a legértékesebb az ún. extra-szűz olívaolaj, amely a legjobb minőségű olajbogyótermésből készül, és amelynek előállításánál nem alkalmaznak sem vegyi, sem hőkezelést, hanem kíméletes sajtolással és centrifugálással jutnak hozzá. Nyersen, salátákhoz ezt ajánlják a gasztronómia szakemberei.
Jó minőségűnek számít a “szűz” olívaolaj is, de ezt intenzívebb préseléssel nyerik és a kevésbé jó minőségű termést is felhasználják hozzá. Az egyszerű olívaolajat, amely hőkezeléssel, szűréssel készül, főzéshez, sütéshez érdemes inkább használni. A legolcsóbb és leggyengébb minőségű a sansának nevezett maradványolaj, amelyet oldószerrel nyernek a már egyszer kisajtolt olajbogyó-zúzalékból.

Az étolajakat, olajos magvakból vagy olaj tartalmú növényi részekből sajtolással és kivonással állítják elő. Finomítják is! hogy sokáig fogyasztható, semleges ízű és illatú, áttetsző terméket kapjanak. Hát röviden ennyi! Sokáig fogyaszthatóság, semleges íz érdekében bármit. Csakhogy ez az egészség rovására megy, de csak így veszik meg az emberek. Sajnos.

Az olajokról bővebben itt olvashatsz

Kristálycukor vagy más természetes édesítő szerek

Pár mondatot szeretnék csak itt leírni a kristálycukorról. Bővebben itt olvashatsz róla, illetve a különböző cukrokról.  Hátrányai, amikből csak párat emelek ki, pedig van szép számmal:

elnyomja az immunrendszert, ami így nem képes helyesen működni, ezáltal különböző hiánybetegség alakul ki. Erőteljesen hozzájárul a csontritkuláshoz, túlhajszolja a hasnyálmirigyet, károsodást okoz benne. Hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához, hiperaktivitást, ingerültséget, koncentrációs zavarokat, gyerekeknél pedig izgatott szertelen viselkedést okoz! Jojo effektus miatt álmosságot, csökkent aktivitást. Hozzájárulhat a gyerekkori ekcémához. Mell, petefészek, prosztata és végbélrákot okozhat, nőknél pedig különösen nagy valószínűséggel vastagbélrákot. Ezen kívül, súlyos a kábítószerekhez hasonlatos függőséget is. Leszokni is hasonlóképpen nehéz róla.

Más természetes édesítő szerek

Semmilyen „mellékhatással” nem rendelkeznek. Nincs káros hatásuk a szervezetre! Vagyis elősegítik az immunrendszer helyes működését, ezáltal csökkentve a betegségek kialakulását.

 

A végére, hadd ajánljak neked két szerintem igen hasznos könyvet, amikből még többet megtudhatsz az egészséged megőrzéséről:

William Dufty:  Cukor blues

Lucy Burney:  Hogyan erősítsük meg gyermekünk immunrendszerét?

Nem csak gyerekeknek hasznosak az ebben a könyvben leírtak. Mindenki alkalmazni tudja, függetlenül attól, hány éves. Receptek tippek, tanácsok sokasága található benne.