Vendégségbe készültünk, pontosabban szülinapot ünnepelni egy nagyobb társasággal, és a torta részt én vállaltam magamra, amikor is felmerült, hogy egyikünk laktóz érzékeny. Mivel nem akartuk kizárni a legjobb részből (a torta evésből), természetes volt, hogy laktózmentes változatot fogok összeállítani. Hmm! Gondoltam, ez nem lesz nehéz!
Hiszen manapság már rengeteg helyen be lehet szerezni ételallergiásoknak készült termékeket. Sorra nyílnak az ilyen élelmiszer alapokat árusító üzletek. Mondom: Gondoltam! Hiába kerestem fel a környezetemben lévőket, nem jutottam előrébb a tortakrém elkészítését illetően. Picit meg is ijedtem és kezdtem kétségbe esni, hogyan is fog elkészülni ez a torta? Egy rövid ideig átéreztem, milyen laktóz érzékenynek lenni és hát nem volt túl vidám dolog! Aztán szépen sorban felfedeztem és magamévá tettem szinte minden laktózmentes terméket és a megnyugvást, hogy mégis csak meglesz az a tortakrém.
Amióta száműztük a kristálycukrot a konyhából, nekünk minden „normális” étel, sütemény túl édesnek bizonyul. Ez a csoki krém, bár cukorszirup (vagyis fruktóz szirup) az alapja, mégsem lett az.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
6 evőkanál eritritol
egy késhegynyi szódabikarbóna
Hozzávalók a csoki krémhez és a karamellhez:
50 dkg laktózmentes vaj
40 dkg eritritol
1,6 dl víz
2 tábla laktózmentes tejcsoki
1 tábla 70%-os ét csoki
2 evőkanál holland kakaó por
20-30 dkg fruktóz (sajnos csak ez a cukor karamellizálható)
3 evőkanál laktózmentes habtejszín
1 evőkanál laktózmentes vaj
A piskóta elkészítése:
A sütőt melegítsd elő 180°C-ra, a tortaformát béleld ki sütőpapírral. A tojásokat válaszd szét. A fehérjét egy magas falú keverőedénybe a sárgáját egy pohárba, tányérra tedd. Verd fel a fehérjét keményre, add hozzá az eritritolt és verd tovább még pár percig, amíg nagyon kemény habot nem kapsz. Most egyesével add hozzá a sárgákat is és mindegyikkel keverd össze. (még ezt is a kézi mixerrel) A lisztbe keverd el a szódabikarbónát és szórd a habra, majd óvatosan, fakanállal forgasd össze az egészet. Öntsd a formába és mehet is a sütőbe kb.20 percre. 5-10 perccel előtte én mindig ránézek, nehogy megégjen. Egy ilyen adagból 2 réteg piskóta lap lesz, vagyis meg kell ismételned a műveletet még egyszer. Ha pedig kakaós piskótát is szeretnél, akkor szórj a liszthez 2-3 evőkanál kakaó port is. Amikor elkészült, vedd ki a sütőből, csatold le a szélét a formának és hagyd hűlni 10 percig, majd emeld le róla a tortaforma alját és húzd le a sütőpapírt is. Ha teljesen kihűlt, kettévághatod.
A krém elkészítése:
Öntsd az eritritolt egy teflon edénybe a vízzel együtt és alacsony hőfokon főzd, amíg a víz el nem párolog, és be nem sűrűsödik a szirup. Hagyd langyosra hűlni, de közben vízgőz fölött olvaszd meg a csokikat. Ha felolvadt, keverd a cukorsziruphoz. Ne aggódj! Ha megkeményedik a cukor, újra fel tudod a tűzhelyen olvasztani. A vajat keverd habosra és add hozzá a langyosra hűlt csokis szirupot, amivel jó alaposan, dolgozd össze. Tedd a hűtőbe, hogy picit megszilárduljon és be lehessen tölteni a tortába.
A karamell elkészítése:
Öntsd egy teflon serpenyőbe a 20-30 dkg fruktózt és gyakori kevergetés mellett hagyd, hogy karamellizálódjon. Ha elnyerte szép barnás színét, vedd le a tűzhelyről, öntsd hozzá a tejszínt, a vajat is tedd bele és alaposan keverd el az egészet. Rövid ideig tudod csak hűlni hagyni, mert hamar megszilárdul. Teljes szilárdulás előtt, amikor még éppen folyik a karamell, kell ráönteni a csoki krémmel bevont tortára.
A torta összeállítása:
Tedd az egyik piskóta lapot arra a tálra, amin fel fogod szolgálni. Képzeletben oszd el a krémet 3 felé és az egyik résszel kend meg a lapodat, úgy, hogy egy-két helyen kicsorduljon a krém a szélén, majd gyorsan, vékonyan csorgasd rá a karamellt és azonnal tedd hűtőbe, különben felolvassza a csoki krémet. Várj vele 5-10 percet, amíg ráteszed a következő emeletet és ismételd meg az egészet addig, míg a végére nem érsz a krémnek vagy a piskótának. A torta tetejét, hagyhatod csupaszon is, vagy a négy szelet piskóta lapból csak hármat használsz fel, hogy a tetejére is tudjál habot kenni, de készíthetsz a krémből 1,5 adagot a négy emelethez. A tetejére díszítésnek snickers csoki szeleteket raktam, gondolva a nem laktóz érzékenyekre is. Sok sikert hozzá!
Újdonsággal bővül a konyhasuli oldala!
Mostantól minden olyan sütemény, vagy főétel alapanyagot meg tudsz rendelni tőlem, aminek a receptje kikerül a blogba, és hozzávalói nem igényelnek hűtést.
Pontosan hogyan is működik ez?
Te meglátod, megkívánod, kiválasztod, és a megrendelem gombra kattintva jelzed felém rendelési igényed. Ezek után, én fogom a jelzésed, majd elmegyek bevásárolni a kiválasztott süti, étel receptjében leírtak szerint, hogy minden hozzávalót beszerezzek. Kimérem neked az alapanyagokat, attól függően, hogy hány adagot rendeltél, és nagy odafigyeléssel, körültekintéssel becsomagolom őket külön, külön. Amint ezzel megvagyok, már szaladok is a futárhoz, hogy minél hamarabb kézhez kapd a csomagod.
Neked pedig már nem lesz más teendőd vele, mint kibontani, összekeverni, és a sütőbe, fazékba dobva elkészíteni. Ugye milyen egyszerű, és időtakarékos?
A Laktózmentes torta hozzávalóit 8.850 Ft/adag (1 nagyméretű torta) áron tudod megrendelni.
A postaköltség 990 Ft (10.000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes).
Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!